Петиција и протест групе грађана против одлуке општине Грачаница о размени земљишта са Реџом Шоша: Овде нема јавног већ личног и коруптивног интерса

Група грађана предвођена бившим градоначелником Грачанице Бранимиром Стојановићем покренула је петицију против одлуке локалне скупштине о размени 17 хектара општинске парцела за 18 ари приватног пута. Стојановић је испред улаза у општину поставио камен са поменуте парцеле као, како је рекао, „опомену онима који крчме и распродају будућност наше деце“.

Незадовољни одлуком Скупштине општине Грачаница којом се Албанцу Реџи Шоши додељује 17 хектара општинске земље у размену за 18 ари пута у Чаглавици у склопу приватног насеља саграђеног пре десетак година, грађани су данас, предвођени Стојановићем, испред зграде општине потписивали петицију која ће, како је појашњено, бити прослеђена и домаћим и међународним политичким факторима.

На поменутој парцели, појаснио је Бранимир Стојановић, Албанац Реџа Шоша је саградио куће које је продавао и остварио профит. 

„Сада би неко да му направи екстра профит тиме што ће му поклонити један део или целу парцелу. О томе још не знамо до краја али је врло вероватно да ће се и десити да ће свих 17 хектара бити размењено за 17 ари што је ненормалан однос“, нагласио је он.

Бранимир Стојановић: Размена земљишта корупција или лични интерс фото: Ризница

Како је устврдио, покретање петиције је покушај да се спречи опасан преседан „јер у овом случају не постоји јавни већ је позадина приватно коруптивни интерес“.

„Онај ко је доносио ову одлуку није се руководио јавним интересом није се водио интересом грађана ове општине, водио се личним интересом јер да је размишљао о јавном интересу сигурно би решио неке од ових захтева којих има преко стотинак сигурно и који ту стоје последњих 30 – 40 година. И зато смо донели овај камен овде јер овај камен са те парцеле ће овде можда остати једина ствар која ће моћи да се сачува за неку наредну генерацију ако ова одлука буде остала. Симболички смо је донели ту општини, да би могла од њега да направи музеј јер ако овако наставе остаће само тај музеј општинске имовине и ништа више од тога. Ми морамо да се побунимо да ово спречимо иначе ова распродаја и крчмење будућности наше деце се неће зауставити“, рекао је Стојановић.  

Грађани Грачанице нису желели пред камере, прилазили су и потписивали петицију без дужег задржавања одлазили. На скупу је било и оних који су дошли из околних српских средина.

Потписивање петиције, фото: Ризница

„Ја сам Драган Вуксановић из Племетине, иначе излазим на све изборе и српске и Косовске, гласао сам и гласам за Александра Вучића, али његови људи који су по општинама на Косову праве хаос“, рекао је Вуксановић.

ГИ Српски опстанак, Александар Арсенијевић, фото: Ризница

Представници две грађанске иницијативе са севера Косова, Александар Арсенијевић председник ГИ Српски опстанак и Милија Бишевац из ГИ Зубин Поток подржали су протест у Грачаници.

“Уместо нас, овде су данас требали да дођу полиција и тужилаштво. Овај случај не треба да решавамо ми, нити ови људи, већ да овај случај решава закон. Да се толика наша дедовина даје за већ изграђену “Копаоничку улицу”, то је несвакидшање, а наши богови нису ни на Копаонику, ни на Олимпу, па шта год они мислили, казао је Александар Арсенијевић.

Бивши градоначелник Грачанице тврди да је врх српске листе одговоран за насталу ситуацију.

„Српска листа ћути за ово. Знају али покушавају да ово сакрију. Зато што покушавају да ово гурну под тепих и зато је важно да се о томе стално говори и ми нећемо од тога одустати. Ово је одговороност врха Српске листе и они ће морати ово или да повуку или да изађу и јавно кажу да ми смо ти који растурају и уништавају будућност народа који овде живи“, рекао је Стојановић.

Камен донесен са парцеле изнад грачаничког језера, а коју је локална власт одличила да размени са Реџом Шошом, Бранимир Стојановић је поставио испред улаза у зграду Општине Грачаница. На њему је прикачена порука „Ово није камен већ наша родна груда“. Награђен је аплаузом присутних.

И. Миљковић.  

Повезани чланци

Back to top button