Petković: Kurti se šegači i smeje u lice svim učesnicima dijaloga

Nakon jučerašnje runde dijaloga u Briselu jasno je da Priština nema nameru da konstruktivno razgovora, ne samo o Zajednici srpskih opština, već ni o bilo kom drugom aspektu normalizacije odnosa, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je istakao da je poslednji čas da se Kurti disciplinuje, ne samo kako bi prestao da otvoreno i javno podriva proces dijaloga, već i kako bi bio sprečen u jasnoj nameri da destabilizuje region, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako ističe Petković, premijer privremenih institucija Aljbin Kurti se „najblaže rečeno šegači i smeje u lice“ svim učesnicima dijaloga, uključujući i predstavnike EU, time što za zastoj u pregovorima okrivljuje Beograd, i to samo dan pošto se predstavnik Prištine Besnik Bisljimi u razgovorima ponašao ne samo nekonstruktivno, već i drsko.

Petković kaže da Beograd dosledno, godinama unazad dijalogu pristupa u dobroj veri i na konstruktivan način, smatrajući da je normalizacija odnosa sa Prištinom u obostranom interesu, i neoborivim argumentima to u svakome trenutku može da potkrepi.

„Kurti i njegov ekstremistički kružok u Prištini, sada je to svima jasno, nije zainteresovan za rešavanje problema i nesuglasica civilizovanim i političkim sredstvima, već isključivo za nasilje i jednostrano menjanje situacije na terenu, uključujući stalno provociranje, ugrožavanje bezbednosti i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Povezani članci

Back to top button