Петковић: Напад на Трајковића, аларм за хитно реаговање

Напад на Србина Зорана Трајковића у Кишници потврда је да билборди са амблемом УЧК у централном делу Косова и Метохије нису никакав уметнички перформанс или израз пијетета према некоме, већ огољени позив на насиље, наглашава се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

„Физички насртај групе Албанаца на Зорана Трајковића флашама и каменицама догодио се недалеко од билборда којим се славе злочинства УЧК, и очекујем да од стране међународних представника у нашој јужној покрајини буде схваћен као аларм за хитно реаговање“, каже директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Додаје да је у данима, када су у делу албанске популације на Косову и Метохији емоције повишене због подизања оптужница против некадашњих командата УЧК, неопходно осигурати појачано међународно безбедносно присуство у српским срединама јужно од Ибра и стати на пут јавној популаризацији злочина.

„Поступци за ратне злочине морају се водити без притисака јавности у циљу прејудицирања пресуда, и то је предуслов напретка у процесу међунационалног помирења.

Упозоравам међународну заједницу да је атмосфера на Косову и Метохији прилично напета и запаљива и да је потребно предузети све неопходне превентивне мере како не би дошли до још драстичнијих излива насиља над српским и другим неалбанским становништвом“, упозорава Петковић.

Повезани чланци

Back to top button