Петковић у Лепосавићу: Уз помоћ државе градимо мир и будућност

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић који борави у једнодневној посети Лепосавићу, обишао је у селу Трикоше тринаесточлану породицу Јевремовић која је добила помоћ Канцеларије за КиМ за покретање и оснаживање породичног бизниса.

Новоотвореној породичној фирми „Велимир Плус“, која планира да се  бави узгојем и производњом боровница, конкурсом за развој прерађивачких делатности, Канцеларија је одобрила средства за куповину хладњаче, лагер коморе, расхладне опреме, као и грађевински материјал. 

Након обиласка породичног домаћинства Петковић је пренео да су они пример како уз подршку државе Србије једна породица гради своју будућност на КиМ.

„Налазимо се на породичном газдинству браће Јевремовић, овде на једном велелпном имању где су на 4 хектара засађене боровнице. Када дођете овде  једноставно можете да се сусретнете са будућношћу. Овде, како су ми и браћа Јеврмовић сада показала, готово све функционише на дугме. Користе и соларну енергију и ИТ технологију и специјално наводњавње, дакле све је подређено томе да се појача и побољша максимално производња. Канцеларија за Косово и Метохију је помогла ово пољопривредно газдинство, и засадима и набављањем хладњаче и свега додатног што је потребно али и браћа Јевремовић су доста уложила и додатних средстава да ово дивно газдинство овако изгледа. Ово је показатељ како овде на КиМ, у општини Лепосавић може да функционише пољопривреда. Имамо  пример породице која броји 13 чланова, од чега 7 деце и ја овом приликом желим да се захвалим браћи Јевремовић што су опстали и остају на својој земљи овде на КиМ, да заједно са својим родитељима али и са својом децом овде граде живот“ истакао је Петковић.

Он је додао да је Канцеларија за КиМ само на територији општине Лепосавић у претходној и овој години до сада помогла 163 корисника у пољопривредној или привредној делатности. 

„Кроз посебне конкурсе Владе Републике Србије, односно Канцеларије за Косово и Метохију, ове и претходне године само за територију општине Лепосавић издвојили смо око 180 милиона динара за породични бизнис и развој малих и средњих предузећа јер нам је то много важно и значајно да на тај начин помогнемо опстанак нашег народа на КиМ и да овде градимо будућност, мир и стабилност. Посебно бих истакао да се личном иницијативом председника Александра Вучића, сада издваја највише новца за простор КиМ. Са оваквим пројектима ћемо наставити, наставићемо да помажемо и браћу Јевремовић, али и друга сеоска домаћинства, с обзиром да преко 80 одсто нашег народа на КиМ живи у руралном подручју и зато је важно да подижемо наша села, која су окосница опстанка нашег народа овде на КиМ. То је начин како градимо мир и будућност, јер кад имамо мир и стабилност то је начин да доводимо стране директне инвеститоре, можемо да развијамо нашу привреду, али пре свега чувамо животе наших људи овде на КиМ“, закључио је Петковић.

Александар Јевремовић захвалио је Канцеларији за КиМ на драгоценој помоћи и подршци.

„Све ово не би било могуће без помоћи државе Србије и Канцеларије за КиМ. Наша прича је почела 2018-2019. године где смо са породицом одлучили једногласно да остајемо на овим просторима и да ћемо се бавити неким видом пољопривреде. Купујемо земљу, почињемо са улагањима, долази нам помоћ Канцеларије из године у годину и настављамо са радом – објаснио је домаћин.

У наставку посете, Петковић ће обићи и породице Милојевић и Трбољевац као и породичну винарију Лакићевић у селу Кутње.

Повезани чланци

Back to top button