Petković u Leposaviću: Uz pomoć države gradimo mir i budućnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković koji boravi u jednodnevnoj poseti Leposaviću, obišao je u selu Trikoše trinaestočlanu porodicu Jevremović koja je dobila pomoć Kancelarije za KiM za pokretanje i osnaživanje porodičnog biznisa.

Novootvorenoj porodičnoj firmi „Velimir Plus“, koja planira da se  bavi uzgojem i proizvodnjom borovnica, konkursom za razvoj prerađivačkih delatnosti, Kancelarija je odobrila sredstva za kupovinu hladnjače, lager komore, rashladne opreme, kao i građevinski materijal. 

Nakon obilaska porodičnog domaćinstva Petković je preneo da su oni primer kako uz podršku države Srbije jedna porodica gradi svoju budućnost na KiM.

„Nalazimo se na porodičnom gazdinstvu braće Jevremović, ovde na jednom velelpnom imanju gde su na 4 hektara zasađene borovnice. Kada dođete ovde  jednostavno možete da se susretnete sa budućnošću. Ovde, kako su mi i braća Jevrmović sada pokazala, gotovo sve funkcioniše na dugme. Koriste i solarnu energiju i IT tehnologiju i specijalno navodnjavnje, dakle sve je podređeno tome da se pojača i poboljša maksimalno proizvodnja. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je pomogla ovo poljoprivredno gazdinstvo, i zasadima i nabavljanjem hladnjače i svega dodatnog što je potrebno ali i braća Jevremović su dosta uložila i dodatnih sredstava da ovo divno gazdinstvo ovako izgleda. Ovo je pokazatelj kako ovde na KiM, u opštini Leposavić može da funkcioniše poljoprivreda. Imamo  primer porodice koja broji 13 članova, od čega 7 dece i ja ovom prilikom želim da se zahvalim braći Jevremović što su opstali i ostaju na svojoj zemlji ovde na KiM, da zajedno sa svojim roditeljima ali i sa svojom decom ovde grade život“ istakao je Petković.

On je dodao da je Kancelarija za KiM samo na teritoriji opštine Leposavić u prethodnoj i ovoj godini do sada pomogla 163 korisnika u poljoprivrednoj ili privrednoj delatnosti. 

„Kroz posebne konkurse Vlade Republike Srbije, odnosno Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ove i prethodne godine samo za teritoriju opštine Leposavić izdvojili smo oko 180 miliona dinara za porodični biznis i razvoj malih i srednjih preduzeća jer nam je to mnogo važno i značajno da na taj način pomognemo opstanak našeg naroda na KiM i da ovde gradimo budućnost, mir i stabilnost. Posebno bih istakao da se ličnom inicijativom predsednika Aleksandra Vučića, sada izdvaja najviše novca za prostor KiM. Sa ovakvim projektima ćemo nastaviti, nastavićemo da pomažemo i braću Jevremović, ali i druga seoska domaćinstva, s obzirom da preko 80 odsto našeg naroda na KiM živi u ruralnom području i zato je važno da podižemo naša sela, koja su okosnica opstanka našeg naroda ovde na KiM. To je način kako gradimo mir i budućnost, jer kad imamo mir i stabilnost to je način da dovodimo strane direktne investitore, možemo da razvijamo našu privredu, ali pre svega čuvamo živote naših ljudi ovde na KiM“, zaključio je Petković.

Aleksandar Jevremović zahvalio je Kancelariji za KiM na dragocenoj pomoći i podršci.

„Sve ovo ne bi bilo moguće bez pomoći države Srbije i Kancelarije za KiM. Naša priča je počela 2018-2019. godine gde smo sa porodicom odlučili jednoglasno da ostajemo na ovim prostorima i da ćemo se baviti nekim vidom poljoprivrede. Kupujemo zemlju, počinjemo sa ulaganjima, dolazi nam pomoć Kancelarije iz godine u godinu i nastavljamo sa radom – objasnio je domaćin.

U nastavku posete, Petković će obići i porodice Milojević i Trboljevac kao i porodičnu vinariju Lakićević u selu Kutnje.

Povezani članci

Back to top button