Пљачка три православне цркве у општини Зубин Поток

Од почетка године, опљачкане три православне цркве у општини Зубин Поток, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Протеклог викенда обијена је и похарана Црква Светог Јована у Доњим Варагама, а претходних дана се на мети разбојника нашла Црква Светих оца у селу Зупче, као и Црква Вазнесења Господњег у месту Јагњеница.

Из светиња Српске православне цркве не само да је однет новац и друге драгоцености, већ су током преметачине разбацане и црквене реликвије.

У Зубином Потоку, ухапшен је Албанац који се сумњичи за ову серију напада на храмове СПЦ.

Канцеларија за КиМ ицењује да је овакав однос припадника албанске заједнице према верским објектима Српске православне цркве слика је политичких прилика и порука које свакодневно шаљу политички лидери из Приштине, као и нова потврда угрожености православних светиња на Kосову и Метохији.

„Више је него јасно да када у Приштини не постоји јасна и недвосмислена политичка опредељеност да се поштује и негују верска разноликост и толеранција, тада на терену сведочимо сваковрсним нападима на православне храмове.

Нажалост, од почетка године, наставио се негативан тренд пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима на простору Kосова и Метохије, њиховој приватној имовини, асада и храмовима СПЦ“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Повезани чланци

Back to top button