Pljačka tri pravoslavne crkve u opštini Zubin Potok

Od početka godine, opljačkane tri pravoslavne crkve u opštini Zubin Potok, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Proteklog vikenda obijena je i poharana Crkva Svetog Jovana u Donjim Varagama, a prethodnih dana se na meti razbojnika našla Crkva Svetih oca u selu Zupče, kao i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u mestu Jagnjenica.

Iz svetinja Srpske pravoslavne crkve ne samo da je odnet novac i druge dragocenosti, već su tokom premetačine razbacane i crkvene relikvije.

U Zubinom Potoku, uhapšen je Albanac koji se sumnjiči za ovu seriju napada na hramove SPC.

Kancelarija za KiM icenjuje da je ovakav odnos pripadnika albanske zajednice prema verskim objektima Srpske pravoslavne crkve slika je političkih prilika i poruka koje svakodnevno šalju politički lideri iz Prištine, kao i nova potvrda ugroženosti pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji.

„Više je nego jasno da kada u Prištini ne postoji jasna i nedvosmislena politička opredeljenost da se poštuje i neguju verska raznolikost i tolerancija, tada na terenu svedočimo svakovrsnim napadima na pravoslavne hramove.

Nažalost, od početka godine, nastavio se negativan trend porasta etnički motivisanih incidenata prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije, njihovoj privatnoj imovini, asada i hramovima SPC“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Povezani članci

Back to top button