Почиње КММФФ: За љубитеље седме уметности, три дана врхунских домаћих и светских остварења

Седми „Косово и Метохија међународни филмски фестивал (КММФФ)“ одржаће се од 19. до 21. новембра у Грачаници, Шилову и Ранилугу.

За  три дана фестивала, приказаће се девет филмова. Публику очекују српска остварења најновије продукције, страни филмови који су изазвали велику пажњу и постигли велику гледаност у биоскопима  и неизоставни дечји програм посвећен најмлађим гледаоцима. 

Фестивал ће свечано отворити нови филм Срђана Драгојевића, „Небеса“ који је светску премијеру имао у главном такмичарском програму Филмског фестивала у Локарну, 19. новембра у 21 час. У питању је провокативна комедија о изазовима хришћанства у XXI веку и о томе како права, аутентична чуда послата људима са небеса данас код њих могу да изазову забуну и често, супротан ефекат. 

Програм фестивала

Пред публиком ће се наћи и „Тома“ као један од најгледанијих домаћих филмова ове године. Филм  је импресионистички портрет Томе Здравковића, који приказује саме његове почетке, врхунац славе и љубави које су га инспирисале за неке од највећих хитова, као и однос са пријатељима које је имао у ондашњем уметничком миљеу. 

Још један домаћи филм на програму КММФФ-a  је арт-хорор „Вампир“ редитеља и сценаристе Бранка Томовића. Филм говори о Арнауту (глуми га Бранко Томовић) који, након што је присуствовао злочину у Лондону, жели да се склони на неко време и долази у мало удаљено село у Србији да се брине о гробљу. Почиње да има кошмаре на које утиче баба Драга (Ева Рас) и сумња да наизглед пријатељски настројени сељани заправо желе да му науде. Поред Томовића и Еве Рас, у филму глуме Горица Регодић и Јоаким Тасић. 

Од страних филмова на Фестивалу ће бити приказани филмски хитови: „Мејнстрим“, „Вечни“ и „Веном 2“. 

„Мeјнстрим“ је други филм редитељке Ђије Кополе који је на Филмском фестивалу у Венецији веома заинтересовао како критичаре тако и публику. Филм обрађује тему утицаја друштвених мрежа на реалан живот и поставља питања колико смо спремни да се одрекнемо себе у трци за лајковима, популарношћу и зарадом, као и то да ли постоји граница између људи који „продају душу ђаволу на интернету” и оних других који мисле да су уз помоћ сатире изнад друштвених мрежа, а заправо иду ка истом циљу. 

Нови филм из Марвел студија, „Вечни“ такође стиже на 7. КММФФ. Тим суперјунака предвођених Селмом Хајек и Анђелином Џоли доноси и десет нових лица, десет нових енергија, десет нових моћи који својом различитошћу доприносе снази суперхероја који ће ући у легенду. 

Том Харди се у филму  „Веном 2“ враћа као истраживачки новинар Еди Брок, који је сада најбољи пријатељ и цимер ванземаљског паразита који му омогућава да буде „смртоносни заштитник“ Сан Франциска. 

У дечијем програму фестивала приказују се три нова анимирана филма синхронизована на српски. Дизнијева авантура „Непоправљиви Рон“, руска бајковита прича „Моје слатко чудовиште“ и премијерно „Чаролија месеца“ чија се биоскопска дистрибуција тек очекује. 

Део програма овогодишњег фестивала приказује се и у Културно просветном центру ,,Божидар Митровић Шандор“ у Шилову, као и у Дому културе ,,Радомир Поповић“ у  Ранилугу. 

Улазнице за појединачне пројекције могу се купити на благајни Дома културе Грачаница, односно КПЦ-а ,,Божидар Митровић – Шандор“ у Шилову и Дома културе ,,Радомир Поповић“ у Ранилугу. 

Организатори фестивала су: Европски културни форум и Дом културе „Грачаница“ под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Републике Србије. 

Фестивал се  организује уз поштовање препоручених епидемиолошких мера. Посетиоци  морају имати потврду о вакцинацији или негативан PCR тест не старији од 72 сата, негативан антиген брзи тест не старији од 48 сата или доказ да је особа преболела ковид 19. За децу до 16 година ова правила не важе. 

Повезани чланци

Back to top button