Политика: САД планирају економску зону на Косову, седиште у северној и јужној Митровици

На Косову може доћи до формирана америчка економска зона која би, како се спелиулише, могла да буде смештена у Косовској Митровици, у северном и јужном делу, пише Политика у најновијем издању уочи предстојећег састанка две стране у Вашингтону,

Београд је припремио економски пакет за састанке у Вашингтону и Бриселу, а  нормализација односа могла би бити изводљива и без отварања статусних питања, наводи београдски лист.

Два узастопна састанка председника Србије Александра Вучића и премијера приштинских институција Авдулаха Хотија, прво у Вашингтону а неколико дана касније и у Бриселу, могла би српску делегацију да суоче са скривеном агендом о признавању лажне државе Косово.

Главна тачка разговора две стране у Сједињеним Америчким Државама, како је званично најављено, биће економско повезивање, што је куцање на отворена врата Београда и што би Приштина на крају требало да прихвати.

Очекују се пројекти који се односе на ауто пут од Ниша до Приштине, железницу до Албаније, прикључивање гасовода из Грчке, као и други које ће подржати САД вредни више стотина милиона долара.

Американци су посебно заинтересовани за ове пројекте јер ће за њихову реализацију највероватније бити ангажоване компаније из САД.

(извор: Политика)

Повезани чланци

Back to top button