Politika: SAD planiraju ekonomsku zonu na Kosovu, sedište u severnoj i južnoj Mitrovici

Na Kosovu može doći do formirana američka ekonomska zona koja bi, kako se speliuliše, mogla da bude smeštena u Kosovskoj Mitrovici, u severnom i južnom delu, piše Politika u najnovijem izdanju uoči predstojećeg sastanka dve strane u Vašingtonu,

Beograd je pripremio ekonomski paket za sastanke u Vašingtonu i Briselu, a  normalizacija odnosa mogla bi biti izvodljiva i bez otvaranja statusnih pitanja, navodi beogradski list.

Dva uzastopna sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera prištinskih institucija Avdulaha Hotija, prvo u Vašingtonu a nekoliko dana kasnije i u Briselu, mogla bi srpsku delegaciju da suoče sa skrivenom agendom o priznavanju lažne države Kosovo.

Glavna tačka razgovora dve strane u Sjedinjenim Američkim Državama, kako je zvanično najavljeno, biće ekonomsko povezivanje, što je kucanje na otvorena vrata Beograda i što bi Priština na kraju trebalo da prihvati.

Očekuju se projekti koji se odnose na auto put od Niša do Prištine, železnicu do Albanije, priključivanje gasovoda iz Grčke, kao i drugi koje će podržati SAD vredni više stotina miliona dolara.

Amerikanci su posebno zainteresovani za ove projekte jer će za njihovu realizaciju najverovatnije biti angažovane kompanije iz SAD.

(izvor: Politika)

Povezani članci

Back to top button