Политика: Срби најављују иступање из косовских институција, пред Лајчеком тежак задатак

Косовски Срби најавили бојкот приштинских институција због Заједнице српских општина. Да ли изасланик ЕУ Мирослав Лајчек има капацитет да изврши притисак на Албанце, пише Политика у данашњем издању позивајући се на изјаву новоименованог директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића да је пред Лајчеком тежак задатак, јер је Приштина јасно ставила до знања да не жели да испуни договорено.

Уколико Приштина настави да блокира формирање ЗСО, представници Срба са КиМ размотриће могућност напуштања приштинских институција саопштено је након састанка политичких представника Срба са КиМ са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем и доскорашњим директором овог тела Марком Ђурићем. Понашање приштинских власти представља удар на виталне интересе српског народа.

„Формирање ЗСО је стратешки интерес Срба са КиМ и свако избегавање да она буде формирана са свим надлежностима које јој припадају, биће третирано као отворени напад на стечена права нашег народа. Срби су пристали да учествују у приштинским институцијама јер им је обећано да ће добити чврсте гаранције поштовања колективних права кроз ЗСО. Зато си између осталог пристали на оснивање локалних власти и других институција по приштинском систему“, наведено је у закључцима са овог састанка.

(извор: Политика) 

Повезани чланци

Back to top button