Politika: Srbi najavljuju istupanje iz kosovskih institucija, pred Lajčekom težak zadatak

Kosovski Srbi najavili bojkot prištinskih institucija zbog Zajednice srpskih opština. Da li izaslanik EU Miroslav Lajček ima kapacitet da izvrši pritisak na Albance, piše Politika u današnjem izdanju pozivajući se na izjavu novoimenovanog direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da je pred Lajčekom težak zadatak, jer je Priština jasno stavila do znanja da ne želi da ispuni dogovoreno.

Ukoliko Priština nastavi da blokira formiranje ZSO, predstavnici Srba sa KiM razmotriće mogućnost napuštanja prištinskih institucija saopšteno je nakon sastanka političkih predstavnika Srba sa KiM sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem i doskorašnjim direktorom ovog tela Markom Đurićem. Ponašanje prištinskih vlasti predstavlja udar na vitalne interese srpskog naroda.

„Formiranje ZSO je strateški interes Srba sa KiM i svako izbegavanje da ona bude formirana sa svim nadležnostima koje joj pripadaju, biće tretirano kao otvoreni napad na stečena prava našeg naroda. Srbi su pristali da učestvuju u prištinskim institucijama jer im je obećano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO. Zato si između ostalog pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu“, navedeno je u zaključcima sa ovog sastanka.

(izvor: Politika) 

Povezani članci

Back to top button