Политика: Шта Београд добија премештањем амбасаде у Јерусалим?

Селидбом амбасаде у Јерусалим Београд добија једио подршку Америке и Израела, али не и ЕУ, Кине, Русије, Индије, каже бивши дипломата Срећко Ђукић, пише Политика.

Колико су израелски званичници брзопотезно и оберучке пригрлили Трампову најаву о томе да ће Србија преселити своју амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, а палестински функционери то здушно осудили, толико се представници наше државе клоне директних одговора на питање, шта ће се поводом тога, заиста и десити. Чини се извесним да ће се до 20. септембра отворити трговинско  представништво и канцеларију у Јерусалиму. Али то је било договорено са Израелом још у марту. Више земаља има своје канцеларије у том граду који Израел сматра својом престоницом, а Палестинци желе да источни део буде њихов главни град, али за сада само две – САД и Гватемала – имају амбасаде.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је јуче да не треба да чуди да је амерички председник Доналд Трамп у споразум о нормализацији економских односа Београда и Приштине унео блискоисточне теме због његове спољне, али и унутрашње политике.

„Трампу је стратешки циљ да буде што више земаља с амбасадом у Јерусалиму, а пре свега Косово, ако га Израел призна, а најавили су да хоће, буде прва муслиманска земља која ће тамо отворити амбасаду“, рекао је Дачић за Телевизију Хепи.

(извор: Политика)       

Повезани чланци

Back to top button