Poslanici i danas o izveštaju Vlade o pregovorima sa Prištinom

Poslanici Skupštine Srbije u 11 časova nastavljaju posebnu sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji, na čijem dnevnom redu je Vladin Izveštaj o pregovorima sa Prištinom.

Na dnevnom redu posebne sednice Skupštine Srbije je Vladin „Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023“.

Predstavljajući Izveštaj, predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da je cilj otvoreni razgovor o najtežim stvarima s kojima se suočavamo, a ne prebacivanje odgovornosti.

Vučić je izneo i plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govorio je i o tzv. francusko-nemačkoj inicijativi, a kao posebno tešku istakao tačku 4 i to drugi stav, u kojem se navodi da se „Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“.

Šefovi poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije izneli su juče svoje stavove.

Žučna rasprava narodnih poslanika se u jednom trenutku pretvorila u incident, kada je došlo do koškanja poslanika vlasti i opozicije.

Nekoliko desetina građana protestovalo je ispred Skupštine Srbije zahtevajući da parlament ne podrži potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma, niti bilo kojeg drugog koji bi na bilo kakav način predstavljao priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova ili mu omogućio članstvo u UN.

(RTS)

Povezani članci

Back to top button