Posle nove runde pregovora Vučić tvrdi: Došli smo do zida, Priština ne želi da ispuni obaveze o formiranju ZSO

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Briselu da je jasno da Priština ne želi da ispuni obavezu o ZSO. Došli smo do zida, istakao je Vučić. Nada se da će razgovori biti nastavljeni i da će se u budućnosti doći do nekih dogovora.

U Briselu je usvojena Deklaracija o nestalim osobama, uz izjavu koju je priložio predsednik Vučić, kojom se štiti država Srbija.

Aleksandar Vučić je izjavio posle sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine da su imali „nelake sastanke“.

Rekao bih da sam veoma zabrinut, jer po ključnom pitanju, pitanju formiranja ZSO, jasno je da Priština ne želi da ispuni obavezu. Meni je jasno, došli smo do zida“, naveo je Vučić.

To je bilo jasno, prema njegovoj oceni, od trenutka kada je predstavljan Nacrt statuta ZSO. „Kada su pokušavali da unize dve žene koje su to čitale, do njihove reakcije posle toga, koja je bila da je to za njih neprihvatljivo, iako se u svim članovima Nacrta jasno poziva na prethodno dogovorene članove“, rekao je Vučić.

Napomenuo je da nema nijedne tačke u kojoj se spominje nešto što već nije potpisano.

Kada je reč o situaciji posle, kako je rekao, sramnih izbora na severu KiM, EU je izašla sa svojim predlogom. „Ja sam prihvatio, Priština je odbila. Mislim da je veoma važno da prevaziđemo tu situaciju“, istakao je Vučić.

„Nadam se da ćemo do naredne runde na tehničkom nivou, da li će to biti 18, 20. ili dvadeset i nekog maja, da li će biti reakcije nekih drugih koji bi mogli da utiču na promenu takvih stavova. Nisam optimista, ali mogu da obećam da ćemo dati sve da sačuvamo mir i stabilnost „, poručio je predsednik.

„Pošto niko nije video mogućnost za dogovor, onda smo se razišli“

Vučić je rekao da se nada da će razgovori biti nastavljeni i da će se u budućnosti doći do nekih dogovora, a danas smo došli do zida.

„Ili će se prihvatiti ono što je dogovoreno 2013. i 2015. ili je kraj svega. Ne želim da govorim u ime EU, razumeli su u EU dovoljno. Nije moje da govorim u ime Borelja i Lajčaka. Upozoravao sam da će ovo da se dogodi od početka“, kaže Vučić.

Napomenuo je da pre nego što pređemo u budućnost treba ispuniti ono što je dogovoreno u prošlosti.

„Ja se nikad ne radujem kad nema dogovora, dogovor je lepa reč. Pošto niko od nas četvoro nije video mogućnost za dogovor, onda smo se razišli“, kaže predsednik.

O mostu u Kosovskoj Mitrovici: Nadam se da će biti dovoljno razuma

Vučić je, povodom odluke Prištine o otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, rekao da se nada da će biti dovoljno razuma i da se neće ponoviti provokacije kao pred izbore na severu KiM.

„Želim da verujem da se neće nastaviti ona vrsta provokacija kakve smo imali i pred izbore sa ranjavanjem ljudi zato što su nosili šerpe na zelenu pijacu, sa maltretiranjem Srba samo zato što Srbi“, rekao je Vučić.

„Beograd prihvatio mnogo stvari kako bi se formirala ZSO“

Vučić je istakao da je Beograd prihvatio mnogo stvari na putu ka postizanju kompromisa sa Prištinom kako bi bila formirana Zajednica srpskih opština.

„Činjenica je da smo rasformirali naše tužilaštvo i pravosudni sistem na severu i da smo prihvatili participaciju regionalne policije. I to nije bilo dovoljno. Kako bismo samo dobili ZSO. Šta još očekujete da uradimo? Posle deset godina“ rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je na današnjem sastanku ipak bilo pomaka.

„Postigli smo dogovor o nestalim osobama, koji je važan jer postoji 1.621 nestala osoba. I mislim da je to dobar pristup koji je dobar za obe strane. Kako bi svi saznali šta se desilo sa njihovim bližnjima. I to je važno zbog pomirenja“, ukazao je Vučić.

„Priština mora da ispuni obavezu oko ZSO, stav Srbije jasan“

Upitan da li dovodi u pitanje neke obaveze iz Ohrida, Vučić je ponovio da Priština mora da ispuni svoju obavezu oko ZSO, a da će Srbija učestvovati u implementaciji najvećeg dela onoga što tamo piše.

„Jasno ćemo staviti do znanja šta je to što može, a šta je to što ne možemo, kao što sam ja znao od prvog trenutka da Aljbin Kurti ne namerava da ispuni ništa oko ZSO i kao što sam se u to uverio danas, samo što je to trebalo neko ranije da nam kaže, a ne da se sva predstava odigrava“, rekao je Vučić.

Govoreći o ranijim dogovorima iz Brisela i Ohrida, Vučić je napomenuo da se ne može u njegovim izjavama tražiti „izvinjavajući razlog“ zato što neko ne želi da ispuni ono što je potpisano i dogovoreno pre 10 godina.

Ti sporazumi su, podsetio je, sada prihvaćeni okvir i za Srbiju i za Prištinu, na evropskom putu i ko bude nezavisno od onog drugog to primenio, moći će ili neće moći da napreduje ka EU.

Konstatovao je da je to za Srbiju nešto povoljnije, jer se ne pominje pravno obavezujući sporazum koji bi podrazumevao priznanje, iako i dalje nije povoljno, ali da mora da se razume da je to deo pregovaračkog okvira.

(RTS)

Povezani članci

Back to top button