После Велике Британије и Немачка спремна да повећа број својих војника на Косову

Немачки лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг” пише данас да би после Британаца и Бундесвер могао да повећа број војника на Косову, преносе приштински медији.

Представници СПД-а, Зелених и ФДП-а залажу за јачање мировних снага Кфора на челу са НАТО-ом и предлажу слање додатних снага Бундесвера с обизиром на напету ситуацију на Косову, наводи овај лист.

„Немачка, у консултацији са својим савезницима, треба брзо да провери да ли је мандат КФОР-а у потпуности испуњен и да пошаље још војника на Косово“, рекао је политичар Зелених Антон Хофрајтер, такође председник Европског комитета, за магазин Шпигл у Бундестагу, у саопштењу од недеље.

Члан немачког Бундестага Филип Кремер рекао је да та земља такође треба да размотри у којој мери би додатне снаге Бундесвера могле бити стављене на располагање у оквиру садашњег мандата.

На Косову се тренутно налази 85 немачких војника

НАТО је недавно најавио повећање својих трупа КФОР-а након растућих тензија између Београда и Приштине. Према речима портпарола одбрамбеног савеза, око 600 додатних британских војника биће стационирано на Косову, а други савезници ће такође повећати своје контигенте. 

Бундесвер, према писању „Шпигла”, тренутно има 85 војника стационираних на Косову. Мандат, који је Бундестаг последњи пут продужио у мају, предвиђа до 400 хитних служби.

„Дакле, још увек има простора за побољшање без потребе за променом мандата“, рекла је за Шпигл Мари-Агнес Штрак-Цимерман (ФДП), председница Одбора за одбрану Бундестага.

 Комисија за одбрану прати питање Косова. „Дакле, ако буде неопходно, ми ћемо се тамо више кретати.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button