Поштени месар и безобразни муштерија

У природи човека је да се навикне и на добро и на лоше. Када се једном већ навикне не лоше, не треба му доливати жучи у већ препуну чашу исте.

Следећи текст говори о томе али нас и подсећа да се од средине прошлог века, када је ова белешка настала, па до данас, није много тога променило у друштву и у људском поимању света. Свака сличност са нечим што је данас актуелно сасвим је случајна и намерно је приписујемо аутору отвореног писма.     

Уважена Пана Петковичкова,

на самом почетку нашег писма срдачно поздрављамо Вас и вашу породицу и желимо вам добро здравље. А, сада да пређемо на ствар.

Вама не пристаје да тако са нама поступате Пани Петковичкова!

Свакако је тачно да се треба борити против незаконитог богаћења појединаца на рачун друштва, али зашто сте почели ту борбу баш у нашем рејону и то сада када су за нас, на концу, наступила боља времена. Ви сте својим неразумним поступком поново унели зебњу у наша срца.

Како вам је пало на ум да пишете рејонској трговинској инспекцији? Да сте то бар учинили у анонимној форми некако би се заташкало…. али… авај… ви сте били толико неразумни па сте се потписали пуним именом и презименом те је инспекција због тога морала да предузме мере. А истина је, истина је да вас је наш месар преварио за 10 круна, то је чиста случајност и непажња. Сви ми код њега купујемо и знамо да нас он превари за највише две круне.

Ваш случај је једноставно грешка. Можда је мислио да нисте из нашег рејона, а може бити да сте га ви и сами испровоцирали својим држањем. Требало је да пажљиво размислите и да се о томе и посаветујете  са нама, вашим суседима, у крајњем случају ми бисмо вам надокнадили губитак. Требало је коначно мало размислити и о нама, о нашим интересима. Наш месар већ има кола, кућу, викендицу, базен, а ћерку је већ удао. Он има све оно о чему је некада маштао. Круна – две, колико нам он закида, просто су симболичне, драге успомене о првим годинама живота у нашем рејону.

Ваш нерезумни поступак одједном је срушио ту идилу. Сада ће нашег месара одвојити од нас, а на његово место доћи ће нови.

А какав ће бити нови месар?

Једно свакако знамо, сигурно неће имати кућу, вилу, базен, а може бити ни кола…… ииии….. он ће се свакако трудити да све то купи, па нам следује све испочетка.

Ми се надамо да ћете се следећи пут, када зажелите да предузмете такав опасан корак претходно упознати са нашим мишљењем!  

(Јозеф Шлик – Чехословачка, написано 60- тих година прошлог века)

Повезани чланци

Back to top button