Празник Свете Тројице у Грачаници: Боримо се да не будемо егоцентрични већ Христоцентрични

Више стотина верника присуствовало је Светој литургији и литијама која се у манастиру Грачаница традиционално организује поводом Свете Тројице.

Ове године литије нису прошле кроз Грачаницу, због још увек важећих мера заштите од коронавируса, већ су верници, предвођени свештенством и монаштвом, три пута опходили око манастира.

  

Света Тројица, силазак Светог Духа на Апостоле, још се и назива Света Педесетница јер црква празник слави 50 дана после Васкрса.

На овај дан под храма је прекривен травом, цвећем и зеленим гранчицама од којих верници у току молитве праве венчиће које носе кућама и остављајући крај славске иконе.

Парох грачанички протојереј Сава Шмигић, обраћајући се окупљеном народу, рекао је да Христос треба да буде центар нашег живота, а да себе треба да чувамо од егоцентризма.

„Када данас кажемо за некога да је егоцентрик мислимо да је то превелика болест. Оно и јесте болест која се лечи једино Христоцентричношћу нашега живота“, нагласио је отац Сава и додао:

„Ако смо егоцентрици то је велика девијација људскога рода, а знамо да се све девијације решавају ломљењем, кршењем и исправљањем. Зато нам је дат живот да у њему живимо, да се исправљамо и да центар нашега живота буде Христос. Христос је на литургији, Христос је у свима нама, зато је битно да се решимо егоцентризма и да се узмемо у памет и долазимо на свету литургије, једни друге волимо и праштамо“, рекао Шмигић.

 За Духове се традиционално урезује крст „запис“ у стабло храстовог дрвета, после чега се оно уз молитву пошкропи вином.

После освећења воде и славских колача, као што ред налаже, колачари Милан Јовановић и Дејан Тодоровић су симболичном предајом дела славског колача Ненаду Костићу и Богућу Ђуровићу из Грачанице предали и дужност домаћина славе за наредну годину.

„Драго ми је да сам преузео колач. Част је и задовољство бити домаћин славе за овако велики празник“, рекао је Ђуровић, додајући да је дуги низ година прижељкивао ово и да му се данас остварила жеља.

„Потрудићу се са својом породицом, Боже здравља, да и догодине буде овако лепо организовано као што је то данас“, рекао је будући домаћин.  

Света Тројице се према календару СПЦ празнују три дана, црвено је слово иако се за празник не пости не раде се никакви тежи послови ни у кући ни у пољу.

Пише: Иван Миљковић

Повезани чланци

Back to top button