Praznik Svete Trojice u Gračanici: Borimo se da ne budemo egocentrični već Hristocentrični

Više stotina vernika prisustvovalo je Svetoj liturgiji i litijama koja se u manastiru Gračanica tradicionalno organizuje povodom Svete Trojice.

Ove godine litije nisu prošle kroz Gračanicu, zbog još uvek važećih mera zaštite od koronavirusa, već su vernici, predvođeni sveštenstvom i monaštvom, tri puta ophodili oko manastira.

  

Sveta Trojica, silazak Svetog Duha na Apostole, još se i naziva Sveta Pedesetnica jer crkva praznik slavi 50 dana posle Vaskrsa.

Na ovaj dan pod hrama je prekriven travom, cvećem i zelenim grančicama od kojih vernici u toku molitve prave venčiće koje nose kućama i ostavljajući kraj slavske ikone.

Paroh gračanički protojerej Sava Šmigić, obraćajući se okupljenom narodu, rekao je da Hristos treba da bude centar našeg života, a da sebe treba da čuvamo od egocentrizma.

„Kada danas kažemo za nekoga da je egocentrik mislimo da je to prevelika bolest. Ono i jeste bolest koja se leči jedino Hristocentričnošću našega života“, naglasio je otac Sava i dodao:

„Ako smo egocentrici to je velika devijacija ljudskoga roda, a znamo da se sve devijacije rešavaju lomljenjem, kršenjem i ispravljanjem. Zato nam je dat život da u njemu živimo, da se ispravljamo i da centar našega života bude Hristos. Hristos je na liturgiji, Hristos je u svima nama, zato je bitno da se rešimo egocentrizma i da se uzmemo u pamet i dolazimo na svetu liturgije, jedni druge volimo i praštamo“, rekao Šmigić.

 Za Duhove se tradicionalno urezuje krst „zapis“ u stablo hrastovog drveta, posle čega se ono uz molitvu poškropi vinom.

Posle osvećenja vode i slavskih kolača, kao što red nalaže, kolačari Milan Jovanović i Dejan Todorović su simboličnom predajom dela slavskog kolača Nenadu Kostiću i Boguću Đuroviću iz Gračanice predali i dužnost domaćina slave za narednu godinu.

„Drago mi je da sam preuzeo kolač. Čast je i zadovoljstvo biti domaćin slave za ovako veliki praznik“, rekao je Đurović, dodajući da je dugi niz godina priželjkivao ovo i da mu se danas ostvarila želja.

„Potrudiću se sa svojom porodicom, Bože zdravlja, da i dogodine bude ovako lepo organizovano kao što je to danas“, rekao je budući domaćin.  

Sveta Trojice se prema kalendaru SPC praznuju tri dana, crveno je slovo iako se za praznik ne posti ne rade se nikakvi teži poslovi ni u kući ni u polju.

Piše: Ivan Miljković

Povezani članci

Back to top button