Представници Министарства за заједнице и повратак у Драјчићима

Званичници Министарства за заједнице и повратак Косова иницирали су састанак са представницима бошњачке и српске заједнице из Драјчића у општини Призрен у циљу проналаска компромисног решења око Основне школе у том селу, изграђене 1904. године којој прети рушење.

Како је саопштено из Министарства за заједнице и повратак на састанку су се чули опречни ставови око изградње нове школе на месту старе у којој би требало да уче деца из бошњачке заједнице.

Заменик министра за заједнице и повратак Енис Сулејмановић са политичким саветницима министра, представницом Бошњака у Скупштини Косова, Дудом Баље, директором Основне школе на албанском језику, из суседног села Мушниково Седатом Бајрамијем, представницима ОЕБС-а и петнаестак мештана овог села, разуговарали су о проблему рушења школе.

Бошњаци овог удаљеног и неприступачног села Средачке жупе на Шар-планини су истакли да њихова деца морају већ годинама да похађају школу у удаљеном селу Мушниково у којој се настава једино одвија на албанском језику и да је то разлог за покретање иницијативе за рушења старе школе. Томе се, кажу, оштро противи Тома Томић, учитељ у пензији из овог села, истичући да је он једини кривац што се овај проблем годинама не решава. 

Општина Призрен је обезбедила средства за превоз ђака али у зимским условима то није могуће због чега се дешава да данима и недељама деца изостају из школе.

Представници министарства су присутнима поновили познати став министра Јевтића да школа представља објекат од изузетног значаја за српску заједницу и да је зато треба сачувати али да то никако не значи да се министар и Министарство за заједнице и повратак противе изградњи нове школе за Бошњаке у овом селу, већ напротив.  

Мања делегација представника Бошњака, посредством званичника из министарства, посетила је и пензионисаног учитеља који је рекао да је читав свој радни век посветио деци и њиховом образовању у овом али и суседним селима. Учитељ Томић је изразио жаљење због деце из бошњачке заједнице која су принуђена да наставу похађају у километрима удаљеној школи. Понавио је да он за то није крив већ злонамерни појединци који су самоиницијативно, без сагласности Срба, уклонили кров школе још 2013.год., због чега се она данас налази у овако лошем стању и ђаци не могу да је користе. Присутнима су предочена и аутентична документа која сведоче о завештању Младена Јевтића који је „својим сељацима Србима поклонио башту“ за изградњу школе, о добровољним прилозима Срба који су школу изградили и о проглашењу православне цркве и поменуте школе у њеној непосредој близини за објекте у заштићеним зонама и под заштитом државе још од 1958.год.

На састанцима су размотрене и алтернативне могућности решења овог дугогодишњег проблема. Министар Јевтић и његови сарадници, како је договорено, биће посвећени проналажењу компромисног решања које не би било супростављено интересима било које заједнице у Драјчићима.

Повезани чланци

Back to top button