Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak u Drajčićima

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak Kosova inicirali su sastanak sa predstavnicima bošnjačke i srpske zajednice iz Drajčića u opštini Prizren u cilju pronalaska kompromisnog rešenja oko Osnovne škole u tom selu, izgrađene 1904. godine kojoj preti rušenje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za zajednice i povratak na sastanku su se čuli oprečni stavovi oko izgradnje nove škole na mestu stare u kojoj bi trebalo da uče deca iz bošnjačke zajednice.

Zamenik ministra za zajednice i povratak Enis Sulejmanović sa političkim savetnicima ministra, predstavnicom Bošnjaka u Skupštini Kosova, Dudom Balje, direktorom Osnovne škole na albanskom jeziku, iz susednog sela Mušnikovo Sedatom Bajramijem, predstavnicima OEBS-a i petnaestak meštana ovog sela, razugovarali su o problemu rušenja škole.

Bošnjaci ovog udaljenog i nepristupačnog sela Sredačke župe na Šar-planini su istakli da njihova deca moraju već godinama da pohađaju školu u udaljenom selu Mušnikovo u kojoj se nastava jedino odvija na albanskom jeziku i da je to razlog za pokretanje inicijative za rušenja stare škole. Tome se, kažu, oštro protivi Toma Tomić, učitelj u penziji iz ovog sela, ističući da je on jedini krivac što se ovaj problem godinama ne rešava. 

Opština Prizren je obezbedila sredstva za prevoz đaka ali u zimskim uslovima to nije moguće zbog čega se dešava da danima i nedeljama deca izostaju iz škole.

Predstavnici ministarstva su prisutnima ponovili poznati stav ministra Jevtića da škola predstavlja objekat od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu i da je zato treba sačuvati ali da to nikako ne znači da se ministar i Ministarstvo za zajednice i povratak protive izgradnji nove škole za Bošnjake u ovom selu, već naprotiv.  

Manja delegacija predstavnika Bošnjaka, posredstvom zvaničnika iz ministarstva, posetila je i penzionisanog učitelja koji je rekao da je čitav svoj radni vek posvetio deci i njihovom obrazovanju u ovom ali i susednim selima. Učitelj Tomić je izrazio žaljenje zbog dece iz bošnjačke zajednice koja su prinuđena da nastavu pohađaju u kilometrima udaljenoj školi. Ponavio je da on za to nije kriv već zlonamerni pojedinci koji su samoinicijativno, bez saglasnosti Srba, uklonili krov škole još 2013.god., zbog čega se ona danas nalazi u ovako lošem stanju i đaci ne mogu da je koriste. Prisutnima su predočena i autentična dokumenta koja svedoče o zaveštanju Mladena Jevtića koji je „svojim seljacima Srbima poklonio baštu“ za izgradnju škole, o dobrovoljnim prilozima Srba koji su školu izgradili i o proglašenju pravoslavne crkve i pomenute škole u njenoj neposredoj blizini za objekte u zaštićenim zonama i pod zaštitom države još od 1958.god.

Na sastancima su razmotrene i alternativne mogućnosti rešenja ovog dugogodišnjeg problema. Ministar Jevtić i njegovi saradnici, kako je dogovoreno, biće posvećeni pronalaženju kompromisnog rešanja koje ne bi bilo suprostavljeno interesima bilo koje zajednice u Drajčićima.

Povezani članci

Back to top button