Преминуо владика Артемије

Рашчињени епископ рашко-призренски Артемије преминуо је данас од последица коронавируса у болници у Ваљеву, јавља РТВ Ким.

Владику Артемија је 2010. године сменио Синод СПЦ због финансијско-материјалног пословања Епархије рашко-призренске, а 2015. године изопштен је из цркве.

Артемије Радосављевић рођен је у селу Лалић код Ваљева. Замонашио се 1960. године у манастиру Ћелије. Теолошки факултет завршио је у Атини, где је и докторирао. За епископа рашко-призренског изабран је 1991. године. Ту дужност је пре њега обављао патријарх Павле.

Због пословања у епархији, Свети Синод СПЦ рашчинио га је 2010. године. Међутим, неколико месеци касније Артемије је формирао Епархију рашко-призренску у егзилу. Живео је у манастиру Шишатовац на Фрушкој Гори. На место епископа рашко-призренског потом је  именован дотадашњи викарни епископ Липљански Теодосије.

Осим монашке, владика Артемије имао је велику друштвену и политичку улогу након ратних сукоба на Косову. Састајао се са бројним домаћим и страним политичким званичницима.

Преминуо је дан након смрти патријарха српског Иринеја. Обојица су умрли од последица коронавируса. Претходно је од последица инфекције преминуо и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Извор
РТВ КИМ

Повезани чланци

Back to top button