Preminuo vladika Artemije

Raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije preminuo je danas od posledica koronavirusa u bolnici u Valjevu, javlja RTV Kim.

Vladiku Artemija je 2010. godine smenio Sinod SPC zbog finansijsko-materijalnog poslovanja Eparhije raško-prizrenske, a 2015. godine izopšten je iz crkve.

Artemije Radosavljević rođen je u selu Lalić kod Valjeva. Zamonašio se 1960. godine u manastiru Ćelije. Teološki fakultet završio je u Atini, gde je i doktorirao. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1991. godine. Tu dužnost je pre njega obavljao patrijarh Pavle.

Zbog poslovanja u eparhiji, Sveti Sinod SPC raščinio ga je 2010. godine. Međutim, nekoliko meseci kasnije Artemije je formirao Eparhiju raško-prizrensku u egzilu. Živeo je u manastiru Šišatovac na Fruškoj Gori. Na mesto episkopa raško-prizrenskog potom je  imenovan dotadašnji vikarni episkop Lipljanski Teodosije.

Osim monaške, vladika Artemije imao je veliku društvenu i političku ulogu nakon ratnih sukoba na Kosovu. Sastajao se sa brojnim domaćim i stranim političkim zvaničnicima.

Preminuo je dan nakon smrti patrijarha srpskog Irineja. Obojica su umrli od posledica koronavirusa. Prethodno je od posledica infekcije preminuo i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Izvor
RTV KIM

Povezani članci

Back to top button