Приштина легализује отимање српске имовине

По новом закону о експропријацији власти тзв. Косова могле би да преотму било који објекат или земљиште прогласивши га за јавни интерес, и да на том месту граде нелегалне полицијске и војне базе

Покретањем процедуре за доношење новог закона о експропријацији, како би се легализовала отимачина српске земље на северу, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потегао је, према писању „Вечерњих Новости“, нови инструмент за подизање тензија, дестабилизацију прилика на терену и протеривање Срба из покрајине.

Приштина би по овом закону могла да преотме било који објекат или земљиште и да на том месту гради нелегалне полицијске и војне базе, и то само тако што ће присвојено прогласити за „јавни интерес“.

Јер по овом акту, „легитимни јавни интерес односи се на објекте, полигоне, касарне, телекомуникационе водове за војне, полицијске и друге органе државне и националне безбедности, укључујући безбедносна подручја око њих“.

Како указује директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, нема сумње да је реч о новом покушају отимања, које Приштина покушава да легализује по сопственим законима, а зарад остваривања окупаторских интереса:

„Приштина је ангажовала тзв. Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да у тајности изгради нови закон о експропријацији. Са нашим представницима на терену, правним тимовима и невладиним сектором наставићемо правну борбу за заштиту интереса и власништва српског народа у покрајини. Обратићемо се и свим међународним мисијама и ЕУ како би се оваква правна узурпација спречила“, наводи Петковић.

Члан председништва Српске листе Славко Симић каже за „Новости“ да ће та партија бити уз свој народ и да ће заједно са државним врхом, Канцеларијом за КиМ и правним тимом радити на спречавању отимачине.

Кроз бројне одлуке које је спроводила у претходном периоду, Приштина, како „Новости“ преносе, хоће да изазове нове тензије и ескалацију прилика на терену.

Овим антиспрским законом хоће да легализују све што су досад отимали и што ће покушати да отму од српских домаћина.

Правни заступник Срба којима је већ узурпирано земљиште на северу КиМ, адвокат Небојша Влајић подсећа да је Приштина у другој половини претходне године и почетком ове почела да спроводи поступке експропријације у српским срединама, и то кршећи сопствени закон.

Наиме, Закон о експропријацији подразумева да мора да постоји јавни интерес, а који се утврђује у поступку где све информације морају бити познате, што овде није случај. Власницима земље није пружена могућност правне заштите, нити вођење квалитетног судског поступка, подсећа саговорник овог дневног листа.

(Новости – РТ Балкан)

Повезани чланци

Back to top button