Priština legalizuje otimanje srpske imovine

Po novom zakonu o eksproprijaciji vlasti tzv. Kosova mogle bi da preotmu bilo koji objekat ili zemljište proglasivši ga za javni interes, i da na tom mestu grade nelegalne policijske i vojne baze

Pokretanjem procedure za donošenje novog zakona o eksproprijaciji, kako bi se legalizovala otimačina srpske zemlje na severu, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potegao je, prema pisanju „Večernjih Novosti“, novi instrument za podizanje tenzija, destabilizaciju prilika na terenu i proterivanje Srba iz pokrajine.

Priština bi po ovom zakonu mogla da preotme bilo koji objekat ili zemljište i da na tom mestu gradi nelegalne policijske i vojne baze, i to samo tako što će prisvojeno proglasiti za „javni interes“.

Jer po ovom aktu, „legitimni javni interes odnosi se na objekte, poligone, kasarne, telekomunikacione vodove za vojne, policijske i druge organe državne i nacionalne bezbednosti, uključujući bezbednosna područja oko njih“.

Kako ukazuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nema sumnje da je reč o novom pokušaju otimanja, koje Priština pokušava da legalizuje po sopstvenim zakonima, a zarad ostvarivanja okupatorskih interesa:

„Priština je angažovala tzv. Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture da u tajnosti izgradi novi zakon o eksproprijaciji. Sa našim predstavnicima na terenu, pravnim timovima i nevladinim sektorom nastavićemo pravnu borbu za zaštitu interesa i vlasništva srpskog naroda u pokrajini. Obratićemo se i svim međunarodnim misijama i EU kako bi se ovakva pravna uzurpacija sprečila“, navodi Petković.

Član predsedništva Srpske liste Slavko Simić kaže za „Novosti“ da će ta partija biti uz svoj narod i da će zajedno sa državnim vrhom, Kancelarijom za KiM i pravnim timom raditi na sprečavanju otimačine.

Kroz brojne odluke koje je sprovodila u prethodnom periodu, Priština, kako „Novosti“ prenose, hoće da izazove nove tenzije i eskalaciju prilika na terenu.

Ovim antisprskim zakonom hoće da legalizuju sve što su dosad otimali i što će pokušati da otmu od srpskih domaćina.

Pravni zastupnik Srba kojima je već uzurpirano zemljište na severu KiM, advokat Nebojša Vlajić podseća da je Priština u drugoj polovini prethodne godine i početkom ove počela da sprovodi postupke eksproprijacije u srpskim sredinama, i to kršeći sopstveni zakon.

Naime, Zakon o eksproprijaciji podrazumeva da mora da postoji javni interes, a koji se utvrđuje u postupku gde sve informacije moraju biti poznate, što ovde nije slučaj. Vlasnicima zemlje nije pružena mogućnost pravne zaštite, niti vođenje kvalitetnog sudskog postupka, podseća sagovornik ovog dnevnog lista.

(Novosti – RT Balkan)

Povezani članci

Back to top button