Приштина: Протести због поскупљења струје

Тачно у подне у Приштини је отпочео протест незадовољних грађана због најављеног поскупљена струје.

Носећи транспаренте више стотина грађана окупило се у главној градској улици одакле су се упутили ка Влади Косова.

Под слоганом „Нема више ни центи“ на протесту је захтевано да се одобри блок тарифа коју је предложила Регулаторна агенција за енергетику али је један од захтева био и да се национализује електро енергетска компанија КЕДС.

Демонстранти су захтевали од Владе да одбије предлог Регулаторне агенције.

Социјалдемократска партија је јутрос на улазу у зграду Владе Косова поставила транспарент са натписом „Канцеларија за информисање КЕДС-а и КЕСЦО-а.

На овај начин ова политичка групације је оптужила власт да је подређена двема приватним електоро-енергетским компанијама те да брани њихов интерес супротстављајући се вољи грађана.

У једном тренутку дошло је до кошкања између полиција и демонстарната када је обезбеђење Владе реаговали не дозвољавајући постављање траснпарената. Ситуација се убрзо смирила.

Нољ Нуши из ПСД-а изјавио је да је власт уплашена и у паници због недавних одлука.

Он је оптужио косовског премијера да прећуткује дуг од 50 милиона евра који КЕДС има према КЕК-у али да зато уцењује грађане рестрикцијама и поскупљењем струје.

Поводом предлога за поскупљење струје, ПСД је позвао на протест за суботу у 14 часова. Како је рекао позив је упућен свим опозиционим парламентарним странкама али да још увек нису добили никакав одговор.

Очекује се да ће 28. јануара бити одобрен предлог РУЕ за повећање цена електричне енергије.  Председник Одбора Регулаторног уреда за енергетику (ЕРО) Имер Фејзуллаху је у уторак четири сата извештавао Одбор за привреду где је образложио предлог за повећање струје од 1. фебруара 2022. до 1. марта 2023. године.

Повезани чланци

Back to top button