Приведен Србин из Звечана на Бистричком пункту

Припадници такозване косовске полиције привели су на бистричком пункту Србина из Звечана Л. Д. у вези са догађајима у мају прошле године испред општинске зграде у Звечану, рекао је за Танјуг заменик командира тзв. косовске полиције за регион Север, Ветон Ељшани.

Синоћ око 19:15 часова, „на магистралном путу који води ка Лепосавићу приведена је једна особа српске националности због учешћа у инцидентима у Звечану у мају прошле године“, рекао је Ељшани.

Додао је да се приведена особа налази на испитивању у полицијској станици у јужном делу Косовске Митровице.

„По завршетку испитивања, видећемо шта ће тужилац да одлучи. Хоће ли га пустити или не. То је сада на њима“, казао је Ветон Ељшани.

До протеста на северу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција 26. маја прошле године насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

Припадници Кфор- су 29. маја распоређени око општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а после неуспелих разговора између политичких представника Срба и официра КФОР-а да специјалци напусте општине, дошло је до сукоба грађана и страних војника. Повређено је више од 50 Срба и 30 војника Кфора, а након тога ухапшена су осморица Срба.

Срби који су протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтевали су да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button