Професор Ковић: На Газиместану се бране Београд, Таково, Опленац, Мишар, Мачва

Заступник и члан председништва нестраначког Покрета за одбрану Косова и Метохије проф. др Милош Ковић каже да нема никаквог разграничења на Косову осим мирне интеграције овог дела земље у уставни поредак Републике Србије.

Одговарајући на питање да ли је Покрет за одбрану Косова и Метохије формиран у пет до 12 Ковић каже да је „ Србима увек пет до 12 и увек је Косово, те да никад није касно за Косово“.

Наглашава да борба за Косово тек почиње и да нема никаквог разграничења осим мирне интеграције у уставни поредак Републике Србије.

Подсећа да је нестраначко удружење формирано на дан Светог Јустина Ћелијског у манастиру Светог архиђакона Стефана у Сланцима како би се пребројали сви који Косово и Метохију сматрају својом земљом.

„Да видимо колико нас има ту и колико нас је на црти. Учинићемо све да сачувамо Косово и Метохију то је наша земља. Сви ми знамо ако пустимо Косово и Метохију, шта је следеће? Ми овде на Газиместану бранимо Београд, бранимо Таково, бранимо Опленац, бранимо Мишар, бранимо моју Мачву. То је наше“, истакао је Ковић.  

Професор подсећа да су у Покрет за одбрану Косова и Метохије ушле нестраначке личности те да ни једног члана не интересују странке нити ичије министарске фотеље.

„Никоме нећемо да узмемо посланички мандат али не дамо оно што је наше, а наше је Косово, наша је Метохија, наша је Света земља.  Дакле само мирна интеграција. Свима нудимо заједнички живот, свима иста грађанска права, без обзира на етничко порекло. Ово је наше и никада нећемо уступити“, закључио је Ковић који је данас присуствовао Видовданској литургији у манастиру Грачаница и парастосу на Газиместану.

У манастиру Светог архиђакона Стефана у Сланцима код Београда, 14. јуна 2020. године, основан је нестраначки Покрет за одбрану Косова и Метохије.  Искључиви циљ покрета јесте спречавање и трајно онемогућавање правног отуђења од Србије било којег дела јужне српске покрајине.

Језгро Покрета чине потписници Апела за одбрану Косова и Метохије, обелодањеног 6. јануара 2018. године. Покрет је основан са благословом оца Андреја (Јовичића), старешине манастира Светог архиђакона Стефана, који је и један од 21 свештеника – монаха потписника Апела за заштиту српског живља и његових светиња на Косову 1982. године.

И. Миљковић

Повезани чланци

Back to top button