Profesor Ković: Na Gazimestanu se brane Beograd, Takovo, Oplenac, Mišar, Mačva

Zastupnik i član predsedništva nestranačkog Pokreta za odbranu Kosova i Metohije prof. dr Miloš Ković kaže da nema nikakvog razgraničenja na Kosovu osim mirne integracije ovog dela zemlje u ustavni poredak Republike Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li je Pokret za odbranu Kosova i Metohije formiran u pet do 12 Ković kaže da je „ Srbima uvek pet do 12 i uvek je Kosovo, te da nikad nije kasno za Kosovo“.

Naglašava da borba za Kosovo tek počinje i da nema nikakvog razgraničenja osim mirne integracije u ustavni poredak Republike Srbije.

Podseća da je nestranačko udruženje formirano na dan Svetog Justina Ćelijskog u manastiru Svetog arhiđakona Stefana u Slancima kako bi se prebrojali svi koji Kosovo i Metohiju smatraju svojom zemljom.

„Da vidimo koliko nas ima tu i koliko nas je na crti. Učinićemo sve da sačuvamo Kosovo i Metohiju to je naša zemlja. Svi mi znamo ako pustimo Kosovo i Metohiju, šta je sledeće? Mi ovde na Gazimestanu branimo Beograd, branimo Takovo, branimo Oplenac, branimo Mišar, branimo moju Mačvu. To je naše“, istakao je Ković.  

Profesor podseća da su u Pokret za odbranu Kosova i Metohije ušle nestranačke ličnosti te da ni jednog člana ne interesuju stranke niti ičije ministarske fotelje.

„Nikome nećemo da uzmemo poslanički mandat ali ne damo ono što je naše, a naše je Kosovo, naša je Metohija, naša je Sveta zemlja.  Dakle samo mirna integracija. Svima nudimo zajednički život, svima ista građanska prava, bez obzira na etničko poreklo. Ovo je naše i nikada nećemo ustupiti“, zaključio je Ković koji je danas prisustvovao Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica i parastosu na Gazimestanu.

U manastiru Svetog arhiđakona Stefana u Slancima kod Beograda, 14. juna 2020. godine, osnovan je nestranački Pokret za odbranu Kosova i Metohije.  Isključivi cilj pokreta jeste sprečavanje i trajno onemogućavanje pravnog otuđenja od Srbije bilo kojeg dela južne srpske pokrajine.

Jezgro Pokreta čine potpisnici Apela za odbranu Kosova i Metohije, obelodanjenog 6. januara 2018. godine. Pokret je osnovan sa blagoslovom oca Andreja (Jovičića), starešine manastira Svetog arhiđakona Stefana, koji je i jedan od 21 sveštenika – monaha potpisnika Apela za zaštitu srpskog življa i njegovih svetinja na Kosovu 1982. godine.

I. Miljković

Povezani članci

Back to top button