Протести Срба северно и јужно од Ибра

Протесни скупови Срба одржаће се и данас у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу. Ово је шести дан како Срби са севера Косова и Метохије мирно протестују због упада косовских специјалаца у зграде тамошњих локалних самоуправа.

Захтеви грађана да се новоизбраним градоначелницима забрани приступ општинским зградама, повлачење специјалних полицијских снага и ослобађање Радоша Петровића и Душана Обреновића предочени су припадницима приштинских власти али и представницима међународних војних снага. Исти су подржани на протесним скуповима у Грачаници, Штрпцу и Горњем Кусцу код Гњилана.

Фото: Ризница

У Звечану радници локлане самоуправе, као и грађани, од раног јутра мирно протестују испред зграде општине коју обезбеђују припадници међународних војних снага на Косову. Упадом косовских специјалаца њима је онемогућен нормалан рад и пружање услуга грађанима. У име радника општинске администрација обратила се Наташа Аксентијевић.

„Нама је угрожено основно људско право, право на рад, да се заради хора хлеба и пружи својој деци. Угрожени си и наши суграђани зато што им не можемо пружити бројне услуге. Нарочито су угрожене социјалне категорије становништва, пољоприведици, млади али и сви остали. Тражимо да спеијалци напусте зграду општине како бисмо могли да се вратимо у наше канцеларије и да наставимо са радом. Такође желимо да овде завлада мир и да наставимо живот као свој на своме. Лажни градоначелник нека не долази у нашу општину и у наш Звечан јер га ми нисмо ни бирали“, рекла је Аксентијевићева.

Милан Рајовић, фото: Ризница

Осим општине, припадници међународних војних снага у блокади држе и зграду средње школе у Звечану која се налази у склопу исте зграде, због чега је настава у прекиду. Ана Гаљак, професорка српског језика и књижевности затражила је безбедност за српске ђаке и децу на Косову и Метохији.

„Не иду заједно бодљикаве жице и ранци. Уместо да наши матуранти сада певају матурске песме и да се чује дечија граја ми слушамо како се бацају шок бомбе. Сведоци смо тога и тешко нам је што наша деца због тога немају право на слободан живот и на мир што је цивилизацијско право“, рекла је Гаљакова.

Директор флотације Трепча у Лепосавићу Милан Рајовић рекао је да је због блокада од стране припадника кфора више од 2100 радника не може да обавља своје радне дужности те да је њихова егзистенција због тога угрожена.

Протеснтни скуп у Грачаницаи, фото: Ризница

Срби јужно од Ибра подржали браћу на северу

Скуп подршке Србима на северу Косова и Метохије који је одржан у Грачании започео је инторнирањем химне Републике Србије. Више од хиљаду грађана са централног Косова поручило је да пружа пуну подршку браћи на северу.

Начелник косовског управног округа Срђан Поповић запитао је представнике међународне заједнице због чега посебни  стандарди важе за Србе, а другачији за косовске Албанце.

„Парадоксално је да и Срби и Албанци теже ка ЕУ а да њени представници имају двоструке аршине. Понекад ми Срби помислимо за представнике ЕУ у Приштини да постоји посебно поглавље ка европским интеграцијама, а то је колико год будеш био против Срба и будеш их малтретирао и изазивао инциденте бићеш награђен од стране ЕУ. Последњи пример је давање визне либерализације Приштини иако нису спровели ни једн своју обавезу из Бриселског споразума и формирали ЗСО“, рекао је Поповић.

Фото; Ризница

Подршку сународницима и позив да се нерезумни уразуме и смире упутила је и директорка народне библиотеке у Грачанци Бранкица Костић.

„Мир се не купује немиром. Већ више од једне деценије трају забране за основна права. Заустављају се лекови, књиге, храна, сваки долазак путевима представља разлог за немир и бесану ноћ, а свако кретање ноћу претњу да доживимо брутални претрес, понижење и бол, као што се недавно десило нашим колегама, а за то насиље нема оправдања. Са овог митинга за мир, најснажније упућујемо подршку нашим колегама који су избачени са својих радних места, људима који траже само једно да се поштују њихова људска права и демократски принципи који су толико узимани у уста да су просто изгубили смисао употребљавајући се као безначајне флоскуле. Позивамо на разум, поштовање писаних и неписаних норми, на разумевање, на мир – поручила је Бранкица Костићева.

Протесни скуп у Горњем Кусцу, фото: Ризница

Ми смо један народ , једна породица поручено са скупа подршке у Косовском Поморављу. На скупу у Горњем Кусцу код Гњила се више хиљада грађана Косовског Поморавља. Срби из овог дела Косова и Метохије подржани су захтеве своје браће на северу а говорици су  указали на тежак живот и сталне притиске на српски народ како северно тако и јужније од Ибра. Велики скуп подршке одржан је и у Штрпцу.

Премијер приштинских институција Аљбин Курти објавио је имена неких људи за које је рекао да су главни организатори недавних нереда на северу Косова. Он тврди да главну улогу у организовању демонстраната имају припадници нелегалне формације, такозване „цивилне заштите“ и бивши припадници Косовске полиције.

Раније данас КиМ радио а потом и Грачаница онлајн и Медија центар објавили су снимак на коме се види привођење двојице Срба Радоша Петровића и Душана Обреновића. На снимку се јасно види да су двојца Срба приведени пре него је почео сукоб кфора и полиције са грађана. Видео материјал је достављени адвокату Предрагу Миљквоићу који је саопштио да ће снимке као доказни материјал проследити суду.

Фото: Ризница

На ванредној седници, која је трајала осам сати, посланици Скупштине Косова заједно са  Аљбином Куртијем и министрима разматрали су кризу у северним општинама. Седницу си окаракерисали жестоку напади опозиције на потезе које је Курти предузео у циљу смиривања ситуације на северу Косова и Метохије

Предњачио је председник ДСК Љумир Абдиџику који је оптужио куртија да у игри са савезницима спрема издају Косова.

И.М. 

Повезани чланци

Back to top button