Protesti Srba severno i južno od Ibra

Protesni skupovi Srba održaće se i danas u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Ovo je šesti dan kako Srbi sa severa Kosova i Metohije mirno protestuju zbog upada kosovskih specijalaca u zgrade tamošnjih lokalnih samouprava.

Zahtevi građana da se novoizbranim gradonačelnicima zabrani pristup opštinskim zgradama, povlačenje specijalnih policijskih snaga i oslobađanje Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića predočeni su pripadnicima prištinskih vlasti ali i predstavnicima međunarodnih vojnih snaga. Isti su podržani na protesnim skupovima u Gračanici, Štrpcu i Gornjem Kuscu kod Gnjilana.

Foto: Riznica

U Zvečanu radnici loklane samouprave, kao i građani, od ranog jutra mirno protestuju ispred zgrade opštine koju obezbeđuju pripadnici međunarodnih vojnih snaga na Kosovu. Upadom kosovskih specijalaca njima je onemogućen normalan rad i pružanje usluga građanima. U ime radnika opštinske administracija obratila se Nataša Aksentijević.

„Nama je ugroženo osnovno ljudsko pravo, pravo na rad, da se zaradi hora hleba i pruži svojoj deci. Ugroženi si i naši sugrađani zato što im ne možemo pružiti brojne usluge. Naročito su ugrožene socijalne kategorije stanovništva, poljoprivedici, mladi ali i svi ostali. Tražimo da speijalci napuste zgradu opštine kako bismo mogli da se vratimo u naše kancelarije i da nastavimo sa radom. Takođe želimo da ovde zavlada mir i da nastavimo život kao svoj na svome. Lažni gradonačelnik neka ne dolazi u našu opštinu i u naš Zvečan jer ga mi nismo ni birali“, rekla je Aksentijevićeva.

Milan Rajović, foto: Riznica

Osim opštine, pripadnici međunarodnih vojnih snaga u blokadi drže i zgradu srednje škole u Zvečanu koja se nalazi u sklopu iste zgrade, zbog čega je nastava u prekidu. Ana Galjak, profesorka srpskog jezika i književnosti zatražila je bezbednost za srpske đake i decu na Kosovu i Metohiji.

„Ne idu zajedno bodljikave žice i ranci. Umesto da naši maturanti sada pevaju maturske pesme i da se čuje dečija graja mi slušamo kako se bacaju šok bombe. Svedoci smo toga i teško nam je što naša deca zbog toga nemaju pravo na slobodan život i na mir što je civilizacijsko pravo“, rekla je Galjakova.

Direktor flotacije Trepča u Leposaviću Milan Rajović rekao je da je zbog blokada od strane pripadnika kfora više od 2100 radnika ne može da obavlja svoje radne dužnosti te da je njihova egzistencija zbog toga ugrožena.

Protesntni skup u Gračanicai, foto: Riznica

Srbi južno od Ibra podržali braću na severu

Skup podrške Srbima na severu Kosova i Metohije koji je održan u Gračanii započeo je intorniranjem himne Republike Srbije. Više od hiljadu građana sa centralnog Kosova poručilo je da pruža punu podršku braći na severu.

Načelnik kosovskog upravnog okruga Srđan Popović zapitao je predstavnike međunarodne zajednice zbog čega posebni  standardi važe za Srbe, a drugačiji za kosovske Albance.

„Paradoksalno je da i Srbi i Albanci teže ka EU a da njeni predstavnici imaju dvostruke aršine. Ponekad mi Srbi pomislimo za predstavnike EU u Prištini da postoji posebno poglavlje ka evropskim integracijama, a to je koliko god budeš bio protiv Srba i budeš ih maltretirao i izazivao incidente bićeš nagrađen od strane EU. Poslednji primer je davanje vizne liberalizacije Prištini iako nisu sproveli ni jedn svoju obavezu iz Briselskog sporazuma i formirali ZSO“, rekao je Popović.

Foto; Riznica

Podršku sunarodnicima i poziv da se nerezumni urazume i smire uputila je i direktorka narodne biblioteke u Gračanci Brankica Kostić.

„Mir se ne kupuje nemirom. Već više od jedne decenije traju zabrane za osnovna prava. Zaustavljaju se lekovi, knjige, hrana, svaki dolazak putevima predstavlja razlog za nemir i besanu noć, a svako kretanje noću pretnju da doživimo brutalni pretres, poniženje i bol, kao što se nedavno desilo našim kolegama, a za to nasilje nema opravdanja. Sa ovog mitinga za mir, najsnažnije upućujemo podršku našim kolegama koji su izbačeni sa svojih radnih mesta, ljudima koji traže samo jedno da se poštuju njihova ljudska prava i demokratski principi koji su toliko uzimani u usta da su prosto izgubili smisao upotrebljavajući se kao beznačajne floskule. Pozivamo na razum, poštovanje pisanih i nepisanih normi, na razumevanje, na mir – poručila je Brankica Kostićeva.

Protesni skup u Gornjem Kuscu, foto: Riznica

Mi smo jedan narod , jedna porodica poručeno sa skupa podrške u Kosovskom Pomoravlju. Na skupu u Gornjem Kuscu kod Gnjila se više hiljada građana Kosovskog Pomoravlja. Srbi iz ovog dela Kosova i Metohije podržani su zahteve svoje braće na severu a govorici su  ukazali na težak život i stalne pritiske na srpski narod kako severno tako i južnije od Ibra. Veliki skup podrške održan je i u Štrpcu.

Premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je imena nekih ljudi za koje je rekao da su glavni organizatori nedavnih nereda na severu Kosova. On tvrdi da glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju pripadnici nelegalne formacije, takozvane „civilne zaštite“ i bivši pripadnici Kosovske policije.

Ranije danas KiM radio a potom i Gračanica onlajn i Medija centar objavili su snimak na kome se vidi privođenje dvojice Srba Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića. Na snimku se jasno vidi da su dvojca Srba privedeni pre nego je počeo sukob kfora i policije sa građana. Video materijal je dostavljeni advokatu Predragu Miljkvoiću koji je saopštio da će snimke kao dokazni materijal proslediti sudu.

Foto: Riznica

Na vanrednoj sednici, koja je trajala osam sati, poslanici Skupštine Kosova zajedno sa  Aljbinom Kurtijem i ministrima razmatrali su krizu u severnim opštinama. Sednicu si okarakerisali žestoku napadi opozicije na poteze koje je Kurti preduzeo u cilju smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije

Prednjačio je predsednik DSK Ljumir Abdidžiku koji je optužio kurtija da u igri sa saveznicima sprema izdaju Kosova.

I.M. 

Povezani članci

Back to top button