Рама у Њујорку: Извештај Дик Марија фантазија, монументални неуспех и блаћење једне земље

Премијер Албаније Еди Рама затражио је на Генералној скупштини Уједињених нација усвајање Резолуције коју је предложила Скупштина Албаније против извештаја Дика Мартија.

Рама је у говору у највишој светкој организацији рекао да не постоје докази који поткрепљују наводе извештаја Дика Мартија из 2011. године у коме се припадници ОВК оптужују за трговину органима.

„Године 2011. донет је извештај Дика Мартија у коме је косовска војска оптужена за трговину органима. Не само да су му многи поверовали, већ је то постао кључни фактори за оснивање специјализованих комора и један од најозбиљнијих случајева манифеста против независности Косова. Нигде на Косову или у било којој другој земљи није пронађен ниједан доказ или показатељ. Мислимо да ће Скупштини бити потребна истина и да ће прихватити захтев Албаније да се усвоји накнадни извештај иако је штета већ начињена чиме ће се помоћи да се поврати кредибилитет тако важне организације“, рекао је Рама.

Рама сматра неправедном чињеницу да је бивши председник Косова Хашим Тачи ухапшен те да је већ годину дана у затвору без икакве оптужнице пред Специјалим судом.

„А ипак, специјализована већа су ухапсила Хашима Тачија без оптужбе, чекао је годину дана у затвору док није званично оптужен, замислите већ једном вашег председника, кога одводе са функције и одводе у трећу земљу где је заточен годину дана без икакве званичне оптужбе, ни једна реч оптужнице нема везе са извештајем Савета Европе, за наводни злочин трговине људима, читава фантазија, монументални неуспех на међународном нивоу, блаћење једне земље “, рекао је Рама пред скупштином у УН-у.

Позвао Србију да призна Косово

Рама је позвао Косово и друге државе у региону да се придруже иницијативи Отворени Балкан, нагласивши да ће ова иницијатива олакшати процес дијалога између Косова и Србије.

Албански премијер је јасно ставио до знања Србији да ће Албанија наставити да подржава Косово и да ће Србија морати да га призна као независну и суверену Републику.

„Јачањем односа са Србијом, Албанија се неће померити ни за милиметар у подршци признавању Србије. Време је да Косово и Србија изађу из ћорсокака и ураде свој део за споразум који подржавају ЕУ и САД. Дијалог је неопходан и Отворени Балкан ће помоћи овом процесу“.

(Репортери)

Повезани чланци

Back to top button