Рама у Приштини: Мини – шенген и подшка Косову у служби националних потреба

Албански премијер Еди рама нагласио је данас у Приштини да је балкански  мини-шенген у интересу Косова и Албаније која је у обавези да, како је нагласио, безусловно подржава Косово, преносе приштински медији.  

„Балкански мини-шенген је у интересу Албаније и Косова. Да нисмо изгубили време са свим врстама граничних прелаза, било би то попут доласка из Приштине овде на аеродром „, рекао је Рама.

За премијера Албаније мини – шенген је стратешки интерес свих Албанаца.

Приштинска Коха спекулише да је споразум о моделу балканског шенгену требало да биде потписан у Вашингтону 27. јуна. Састанка је одложен јер је у међувремену обелодањена оптужница против Хашима Тачија.

Рама је нагласио да је посета Косову у служби националних потреба, како би пружио безрезервну подршку Косову и политичким представницима у условима када се, како је рекао на конференцији за новинаре у Приштини, десило нешто озбиљно и дубоко неправедно.

Током дводневне посете, у оквиру које се састао са водећим косовским политичарима, Рама је саопштио да ће ступити на снагу заједничка примена енергетског споразума.

Раније у току дана албански премијер је саопштио да је његова посета Косову у вези за подизањем оптужница против Тачија и Весељија. Оптужница против косовског председника, за албанског премијера, вреди, како је рекао, као „летак кинеске револуције“.

Осврнувши се на актуелне политичке прилике на Косову Рама је  навео да увек постоји време за међусобне политичке сукобе али и како је истакао, „тренутак да се ујединимо једни с другима за нашу историју и за друге генерације „.

Истакао је да Албанија има обавезу да безусловно подржава Косово и додао да није дошао да дели придике већ да да подршку.

„Нисам дошао овде да ујединим све политичке партије или њихове вође за столом, јер прво то није мој посао, а друго би то било превазилажење етичког оквира“, рекао је Рама данас у Приштини.

Повезани чланци

Back to top button