Rama u Prištini: Mini – šengen i podška Kosovu u službi nacionalnih potreba

Albanski premijer Edi rama naglasio je danas u Prištini da je balkanski  mini-šengen u interesu Kosova i Albanije koja je u obavezi da, kako je naglasio, bezuslovno podržava Kosovo, prenose prištinski mediji.  

„Balkanski mini-šengen je u interesu Albanije i Kosova. Da nismo izgubili vreme sa svim vrstama graničnih prelaza, bilo bi to poput dolaska iz Prištine ovde na aerodrom „, rekao je Rama.

Za premijera Albanije mini – šengen je strateški interes svih Albanaca.

Prištinska Koha spekuliše da je sporazum o modelu balkanskog šengenu trebalo da bide potpisan u Vašingtonu 27. juna. Sastanka je odložen jer je u međuvremenu obelodanjena optužnica protiv Hašima Tačija.

Rama je naglasio da je poseta Kosovu u službi nacionalnih potreba, kako bi pružio bezrezervnu podršku Kosovu i političkim predstavnicima u uslovima kada se, kako je rekao na konferenciji za novinare u Prištini, desilo nešto ozbiljno i duboko nepravedno.

Tokom dvodnevne posete, u okviru koje se sastao sa vodećim kosovskim političarima, Rama je saopštio da će stupiti na snagu zajednička primena energetskog sporazuma.

Ranije u toku dana albanski premijer je saopštio da je njegova poseta Kosovu u vezi za podizanjem optužnica protiv Tačija i Veseljija. Optužnica protiv kosovskog predsednika, za albanskog premijera, vredi, kako je rekao, kao „letak kineske revolucije“.

Osvrnuvši se na aktuelne političke prilike na Kosovu Rama je  naveo da uvek postoji vreme za međusobne političke sukobe ali i kako je istakao, „trenutak da se ujedinimo jedni s drugima za našu istoriju i za druge generacije „.

Istakao je da Albanija ima obavezu da bezuslovno podržava Kosovo i dodao da nije došao da deli pridike već da da podršku.

„Nisam došao ovde da ujedinim sve političke partije ili njihove vođe za stolom, jer prvo to nije moj posao, a drugo bi to bilo prevazilaženje etičkog okvira“, rekao je Rama danas u Prištini.

Povezani članci

Back to top button