Рашић: Нема опуштања, мере опреза се морају поштовати

Специјалиста интерне медицине и начелник службе опште праксе при Дому здравља Грачаница др Синиша Рашић каже да је још увек рано говорити о било каквим позитивним ефектима имунизације против вируса ковид 19, али да свакaко охрабрује вест да је број инфицираних видно опао у односу на претходни месец.

С обзиром на то да је највећи број најугроженије категорије становништва у овом делу централног Косова, у који се убрајају особе старије од 65 година, хронични болесници и медицински радници недавно вакцинисан, Рашић каже да је још увек рано говорити о било каквим позитивни ефектима имунизације.

Види чланак

„Мислим да је још увек рано причати о ефектима имунизације будући  да се вакцина мора примити у два наврата, на три недеље. Прима се прва доза, па се онда на три недеље прима следећа доза. Ја се надам да ће ефекти бити видљиви тек за два до три месеца“, каже Рашић и додаје да то опет не значи да ће ковид инфекција потпуно нестати.

„Епидемија неће престати тако брзо иако се сви ми надамо да ће то бити у што скорије време. Не зависи све од броја особа које су имунизоване већ и од даљег понашања грађана“.

Рашић наводи да нико са сигурношћу не може предвидети да ли ће и када бити следећи талас епидемије, али да време када ће се он јавити свакако зависи од тога колико грађани поштују и примењују мере анти-ковид заштите.

„Није захвално прогнозирати када ће бити следећи пик. Ми смо се прошле године надали да ћемо у току летњих месеци имати мању појаву инфекције изазване вирусом ковид 19, а десило нам се обратно.“, рекао је Рашић.

Напомиње и на опасност мутације вируса и каже да ће се борба наставити и даље, напомињући да као што се ми боримо проти вируса тако се и вирус бори да опстане.  

„Због свега наведеног апелујем на грађане да се не опуштају, да поштују анти ковид – мере, избегавају већу гужву и обавезно у таквим приликама и затвореним просторима носе заштитну маску.

Према категоризацији и броју инфицираних вирусом ковид 19 у односу на број становника Општина Грачаница се од јуче налази у зеленој зони. Кризни штаб је данас саопштио да су после тестирања регистроване још 4 особе инфициране коронавирусом.

И.М.

Повезани чланци

Back to top button