РИК одлучила: Срби са КиМ поново гласају у Врању, Куршумлији, Тутину, Рашки

Републичка изборна комисија је на вечерашњој седници донела одлуку да ће бирачи са територије КиМ на предстојећим парламентарним изборима 17. децембра гласати у Врању и општинама Куршумлија, Рашка и Тутин.

Како је прецизирано, бирачи са територије Косовско-поморавског управног округа своје бирачко право моћи ће да остваре у Врању, а бирачи са територије Косовског управног округа у општини Куршумлија.

Бирачи са територије Косовско-митровачког управног округа, осим бирача са територије општине Зубин Поток, гласаће у општини Рашка, а бирачи са територије Пећког и Призренског управног округа и бирачи са територије општине Зубин Поток у Косовско-митровачком управном округу, у општини Тутин.

Бирачка места за гласање бирача на територији Врања, Куршумлије, Рашке и Тутина одредиће локалне изборне комисије образоване за Приштину, Гњилане, Гору, Косовску Митровицу и Пећ, а рок за то је 25. новембар.

Републичка изборна комисија је упутила допис Канцеларији за КиМ са захтевом да се са досадашњом праксом утврде могућности да се омогући гласање за посланике Народне скупштине Србије на територији КиМ.

„Нажалост, од Канцеларије за КиМ смо добили одговор да тренутно није могуће реализовати изборе на простору наше јужне покрајине на начин који би био у складу са нашим законским прописима, државним и националним интересима. Наиме, привремене институције самоуправе у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, условљавају одржавање ових избора признањем независности ‘Косова’ од стране Београда, а такође одбијају да на терену омогуће деловање мисије организације за Европску безбедност и сарадњу на КиМ“, саопштено је на вечерашњој седници.

Повезани чланци

Back to top button