Роде: Косово преузело обавезу да формира ЗСО, постоје европски модели за решавање овог проблема

Немачки амбасадор на Косову Јорн Роде рекао је да је Косово у Бриселу преузело обавезу да одобри формирање Заједнице српских општина али да њу не би требало посматрати кроз фокус Републике Српске, преносе приштински Медији.

Јорн је подсетио да оснивање ЗСО мора бити у складу са Уставом Косова те да њено формирање обавеза коју је ратификовала и Скупштина Косова.

„Верујем да има више од десет интервјуа у којима сам говорио о овој теми, тако да овде говорим оно што сам често понављао. Малопре сам поменуо Бриселски споразум о признавању личних карата. Јасно смо ставили до знања да је признавање регистарских ознака аутомобила у складу са договорима постигнутим у Бриселу током процеса дијалога. Међутим, Бриселским споразумом Косово је преузело обавезу формирање Заједнице српских општина, па очекујемо да ће се и овај споразум применити у пракси“, рекао је он за Роде за Радио Косова.

Амбасадор Немачке на Косову каже да у Европи постоји много модела по којима се могу решавати настали проблеми те да и очекујемо да Влада Косова приступи њиховом решавањ, односно да оснивању ЗСО.

Документ о формирању Заједнице српских општина потписана је 2015. године, али га је Уставни суд Косова одбацио. Против осниања ЗСО била је и косовска опозиција која је организовала бројне протесте.

Премијер Косова Аљбин Курти тада је рекао је „неће бити етничког удруживања“.

Повезани чланци

Back to top button