Saslušanje svedoka odložilo za 16. februar, porodica Traković protestovala ispred Specijalnog tužilaštva

Specijalno tužilaštvo u Prištini je za 16. februar odložilo saslušanje svedoka u postupku koji se vodi protiv bivšeg kosovskog policajca Slađana Trakovića koga kosovske vlasti tereti za navodni ratni zločin.   Saslušanje svedoka trebalo je da se održi danas prepodne, a ispred zgrade Tužilaštva u Prištini protestovala je porodica uhapšenog Srbina.

Porodica bivšeg kosovskog polacajca zahteva da mu se omogući odbrana sa slobode i adekvatno lečenje. Slađan Trajković boluje od dijabetesa i neophodno je da na vreme uzima terapiju kaže njenova surpuga Suzana.

Suzana Trajković, foto: Riznica

„Predlažemo da se prebaci u KBC u Kosovskoj Mitrovici jer mu je stanje alarmantno pogoršano zbog uslova u kojima se nalazi i zbog neadekvatnog lečenja jer je 11 dana bio bez terapije“, rekla je Suzana.  

 Saslušanje svedoka koje je pred specijalnim tužilaštvom trebalo da se održi danas ali i osmog i devetog februara odloženo je za nedelju dana potvrdđeno ja advokatu Dejanu Vasiću.

Advoka Dejan Vasić, foto: Riznica

„Do sada nama nije dozvoljeno da učestvujemo u istražnim radnjama na taj način smo uskaćeni za elementarna prava na odbranu koja Slađana sleduju po kosovskom Zakonu o krivičnom postupku. Pokušaćemo i apelovaćemo da se njegova dalja odbrana odvija iz kućnog pritvora, za to postoje uslovi i to ne bi bila mera koja je izuzetak već pravilo za one od osumnjičenih koji svoje prebivalište imaju na teritoriji Kosova i koji tu žive sa svojim porodicama“, kaže Vasić.

Foto: Riznica

Vasić navodi da Odbrana u fazi istrage u javnost neće iznositi podatke iz istražnog postupka i radnji koje bude sprovela. Supruga uhapšenog Trajkovića kaže da je Slađan prošao sve provere 2013. godine pre nego je inergirsan u kosovsku pliciju. Pita zbog čega se tereti za ratni zločin posle devet godina kada je zajedno sa svim srpskim policajcima sa severa odlučio da napusti policijsku službu.

Slađan Traković je uhapšen sredinom decembra Kosovskoj Mitorovici, a Osnovni sud u Prištini mu je prošlog meseca produžio meru pritvora za još  dva meseca. 

I.M.

Povezani članci

Back to top button