Сећање на браћу Милић

На данашњи дан 1999. године, од последица рањавања, преминуо је Срђан Милић, српски официр. Неколико дана касније његов брат близанац Бобан, такође официр, неколико година касније брат Горан, а потом и отац Драгољуб. Ови младићи, часни српски официри дали су своје животе за одбрану Косова и Метохије. Нада, Српкиња из Сомбора родила је ове јунаке. Отац и три сина сахрањени су на гробљу у Краљеву.

Најпре је погинуо Срђан (26), потпоручник на Косову и Метохији. Био је у возилу са још три војника. Наишли су на мину код Србице. Сва три војника су погинула, а Срђан је због тешких повреда преминуо 4. априла.

Десет дана касније, 14. априла 1999. године, на ратном задатку погинуо је и Бобан, Срђанов брат близанац, поручник Војске Југославије. Он се код Ђаковице налазио у оклопном возилу са још седморицом војника кад су их погодиле две ракете на топлотно навођење.

Туга за браћом била је толика да Горан, трећи, најстарији брат, није издржао. Срце му је препукло од туге. Преминуо је у сну, 13. маја 2000. године, а имао је само 28 година. Био је верен и пред женидбом. Сахрањен је у гробници поред браће.

Кад су Милићи сахранили свог другог сина, отац Драгољуб ставио се на располагање Војсци Југославије и борио се на Кошарама. У спомен својој деци, по завршетку рата написао је књиге „Моји синови“ и „Соколови сломљених крила“. Иако здрав и физички активан, преминуо је изненада 2011. године у 61. години. Нада нам каже да је и њега сустигла неизрецива туга.

Нада Милић је у Краљеву, у својој кући, направила спомен собу у знак сећања на своје синове и мужа, јунаке. Нада каже да је у животу одражава само потреба да људима пренесе подвиг и жртву своје породицу за државу Србију и за наш миран и лагодан данашњи живот.

Данијела Аксић Мирчета- Косово и Метохија

Повезани чланци

Back to top button