Сервер: У француско-немачком плану се не помиње признање Косова од стране пет држава ЕУ

Амерички професор Данијел Сервер наводи да последња верзија француско-немачког плана за нормализацију односа Београда и Приштине, која, каже, садржи више детаља о уређењу живота српске заједнице на Косову, али не помиње признавање Косова од пет држава ЕУ, нити питање права албанске заједнице у Србији.

Сервер је у свом чланку у Пеацефареу нагласио да је најновија верзија овог плана „корак у правом смеру” ако се у потпуности примени, али да има „сумњиве додатке” и недостатке.

Професор са Универзитета Џон Хопкинс у Вашингтону је додао да се у члану 7 наводи да су обе стране посвећене постизању конкретних споразума, у складу са релевантним инструментима Савета Европе и коришћењем постојећих европских искустава „како би се обезбедио одговарајући ниво самоуправе за српску заједницу на Косову и могућност пружања услуга за Косово“, како је наведено, у одређеним областима, укључујући могућност финансијске помоћи Србије и директне канале комуникације између српске заједнице и владе Косова.

У делу тог текста који је објавио Сервер каже се да ће странке озваничити статус Српске православне цркве на Косову и обезбедити висок степен заштите српског верског и културног наслеђа, у складу са постојећим европским моделима.

Он је навео да је један од недостатака то што се у првом параграфу не помиње косовски устав као основа за поменуте „конкретне аранжмане“ и што за албанску заједницу није потребан реципроцитет унутар Србије.

(Репортери)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button