Север Косова: Осуде насиља и постављање косовских симбола на зградама општинских управа

После јучерашњих насилних упада, до зуба наоружаних специјалаца косовске полиције у зграде општина Звечан, Зубин Поток и Лепосавић и инцидената, када су против голоруких грађана употребили сузавце, шок бомбе и пендреке на северу Косова данас је мирно.

Живот се  полако враћа у нормалу. Отворене су све радње, кафићи и ресторани али су слике немилих догађаја и те како живе, а на то их подсећа и присуство оклопних возила и до зуба наоружаних специјалаца испред зграда општина у Звечану, Лепосавићу и Зубиним Потоку.

На згради општинске админстрације у Зубином Потоку и данас стоји постављена плаво жута застава такозваног Косова као симбол да је та институција сада под контролом Приштине. Иста је постављена и у Лепосавићу.

Са зграде општинске администрације у Звечану данас око 15 часова скинуте су заставе Републике Србије и Уједињених нација и постављена је такозвана косовска застава. 

СРПСКА ЛИСТА: Суспендовати дијалог са Приштином

Ескалација насиља на северу директно је довела у питање оправданост било каквих будућих разговора Београда и Приштине, то је потврдила и Српска листа. Њен председник Горан Ракић позвао је државно руководство да одмах суспендује било какво учешће званичног Београда у даљем дијалогу са Приштином.

„Сматрамо да је у постојећим околностима сваки даљи разговор са Приштином не само нелогичан већ и контрапродуктиван. Другим речима наставак разговора са Куртијевим режимом након јучерашњег терора би му послао поруку да је такво иступање сасвим исплативо јер у свакој могућој прилици омогућава да консолидује резултате свог противправног деловања уз мање или веће непријатности. Посебно молимо државно руководство да одлука о привременој забрани учешћа државних званичника у дијалогу буде укинута тек пошто Приштина повуче све полицијске снаге са севера и повуче своје снаге и органе из зграда општинских управа на севру КиМ“, каже Ракић.

Одлуке су, како је председник СЛ нагласио, крајње изнуђена рекација представника Срба, не само на потезе Приштине већ и на лицемерје већег дела међународне јавности на Косову и Метохији. Она је,  подсетио је Ракић, представницима Срба дала чврсте гарацније да се ништа непредвиђено неће догодити, а догодило се.

Бивши градоначелник општине Звечан Драгиша Миловић нагласио је да су јучерашње слике потврда тога како живе Срби под Куртијевим Влашћу.

„Могу да кажем да господин Иљир Пеци са сто освојених гласова је непожељан, заиста га неће грађани и не доживљавају га као легитимног и легалног градоначелника за општину Звечан и овом приликом га молим да не долива уље на ватру јер ми ћемо морати да живимо у будућности једни поред других“, рекао је Миловић.  

САРАЗИН: Не сме се дозволити да пропадне Охридски споразум

За Аљбина Куртија акција Приштине је опрадана и у циљу је уставних надлежности премијера и успостављања пуне конторле над овим делом Косова.

Једностране акте који доводе до ескалације насиља осудио је и Кфор и позвао позвао све стране да се уздрже од насиља. Осуде међународних фактора на сва дешавања углавном су млаке или неуталне али у том контексту се не може посматрати и изјава немачког изасланика за западни Балкан Мануела Саразина. Он је позвао на смиривање ситуације али је и рекао да неће дозволити да због глупости пропадне охридски споразум.

„Сваки политичар у овој земљи и региону одговоран је за своје поступке и наравно, ако неко од њиһ има осећај да ствари не иду добро, не могу се доносити непромишљене одлуке. Овај начин није прави пут за Европску унију и није начин на који се Охридски споразум и дијалог приближавају ЕУ“, рекао је Саразин.

(Радио Београд)

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button