Слободан Зрнић

Српски конструктор авиона Слободан Зрнић, декан Машинског факултета новосадског Универзитета, један од конструктора летјелица ИК-3 и С-49 умро је 20 септембра 1990 године. Авион ИК-3 је 6. априла 1941. у Другом светском рату учествовао у одбрани Београда од напада ратне авијације нацистичке Немачке. Завршио је Машински факултет у Београду и усавршавао ваздухопловну технику у Француској, а као експерт УН неколико година је провео у Африци.

Зрнић је завршио Машински факултет у Београду и Високу аеро-наутичку школу у Паризу. Један је од конструктора југословенског ловачког авиона ИК-3, поред Косте Сивчева и Љубомира Илића. Зрнић се тиму прикључио у фази израде статичких прорачуна и пројектовања конструкцијских решења.

Треба исправити историјску неправду према конструктору С.Ј.Зрнићу. Тај наш чувени авион су пројектовали: Љубомир Илић, Коста Сивчев и Слободан Зрнић. Од почетних ћириличних слова: Илић – Коста – Зрнић, настало је име авиона ИКЗ. С обзиром да су до појаве овог авиона већ постојали авиони са ознаком ИК-1 и ИК-2, неко је уместо слова З прочитао број три. Та грешка се прећутно усталила посебно пишући латиничним писмом, чиме је ненамерно учињена неправда према познатом конструктору авиона Слободану J. Зрнићу. Према томе прави назив авиона је ИКЗ. Ловачки авион ИК-3 (IKZ) је учествовао у Априлском рату 1941. године. После рата је био и део тима у изградњи борбеног авиона Икарус С-49, заједно са Костом Сивчевим и Светозаром Поповићем.

Пре Другог светског рата инж. С.Ј.Зрнић је радио у Државној Фабрици Авиона ДФА у Краљеву а затим у Индустрији Аерополанских Мотора ИАМ у Раковици. После рата је одмах укључен конструкторску групу КГ бр.1, за пројектовање авиона. Након тога ради у фабрици 21. мај у Раковици, Конструкционом бироу фабрике Соко у Београду, Првој петолетци из Трстеника а од 1962. године је изабран за Редовног професора Машинског факултета у Новом Саду где је изабран и за Декана факултета. Од 1969. године је као експерт UNIDO више година радио у Алжиру и другим земљама у развоју.

Слободан Зрнић потиче из чувене инжењерске породице. Његов отац Јован се доселио у Београд из Бистрице у подножју Козаре и завршио технички одсек Београдске велике школе. Слободан је имао три брата и две сестре и сви су били инжењери. Син Душан му је професор универзитета у Оклахоми, а кћер архитекта.

Повезани чланци

Back to top button