Срби и Албанци блокирали пут у Стражи – због каменолома који раде у три смене немају мира данима (ВИДЕО)

Неколико стотина Срба из села Стража у Општини Ново Брдо, на истоку Косова и Метохије већ пети дан протестује због штете који им причињава рад више каменолома.

Протестима су се придружили и њихове алвбанске комшије, а данас су блокирали регионални пут Ново Брдо – Гњилане не дозвољавајући камионима и шлеперима пролаз. Захтевали су прекид радова свих каменоломима.

Агенција за руде и миенерале је 2007. године издала дозволу за рад девет каменолома на териорији Општине Ново Брдо. Данас у пуном капацитету ради седам. Бука је несносна, прашина огромна, а од бројаних детонација видна су оштећења на многим кућама док грађани тврде да су им бунари пресушили.

Надомак магисралног пута Ново Брдо – Гњилане налази се чак девет каменолома, фото: Ризница

Пут који спаја Зебицне, Стражу, Станишор, Коретиште и Гњилане толико је оштећен од тешких камиона да више није за употребу, наводи Никола Денић из Страже.

„Ово је пети дан протеста, и наставићемо док се наши услови не испуне. Желимо да власници каменолома одржавају пут и да се не уништава животна средина“, каже Денић.

Протестима мештана пет дана заредом накратко блокирају пут од Новог Брада према Гњилану придружио се и председник општине Ново Брдо Саша Милошевић. Истиче да је локална самоуправа у овом случају немоћна јер су дозволе за рад и експолатацију стигле из Приштине.

„За њих је конкретно задужена Агенција за руду и минерале у Приштини. Ми чинимо шта можемо, стално шаљемо дописе да изађу на терен и утврде законитост рада. Већина ових људи није против рада каменолома, они морају да постоје, али генерално је проблем што се не прати њихов рад. Да ли имају дозволе за површинско копање, а не да улазе 100 метара у дубину, јер то треба да врате у првобитно стање. Централне институције у Приштини дају дозволу овим каменоломима и оне треба да провере њихов рад и да их ставе у неки законски оквир. Други проблем је и овај пут, који је проглашен за регионални, да се не би ми као општина, мешали у рад каменолома,“ рекао је Милошевић.

Председник општине Ново Брдо Саша Милошевић подржао је мештане четири села у протестима у Стражи, фото: Ризница

Више од 1500 становника трпи последице рада каменолома. Неки чак немају приступ свијим имањима и забранима шуме. Заједничка  мука сада је ујединила и Србе и Алабце.

Ешеф Јакупи истиче да неће одустати од захтева за затварањем каменолома иако су му, како каже, власници истих више пута претили.

„Знам да је политика умешана, од врха па надоле. Никога не оптужујем. Мора да дођу представници и Министарства и Владе да виде шта се ради. Решење је да се затворе каменоломи. Ово што ми радимо природи, да је туђе, не бисмо то радили. И после нас неко мора овде да живи, али ни за сто година се неће вратити у првобитно стање“, рекао је Јакупи.

Грађани су блокирали пут и пролаз камионима, фото: Ризница

Да ли власници каменолома испуњавају услове за добијање еколошке дозволе? У општини Ново Брдо тврде да им увид у ту документацију није дозвољен. У случају каменолома код села Стража, подсећају у овој локалној самоуправи, није испоштована законска регулатива.

Иако осим протеста не постоји други вид борбе грађани су чврсти у одлуци да не одустану од борбе до испуњења захтева.

(Ризница)   

Повезани чланци

Back to top button