Srbi i Albanci blokirali put u Straži – zbog kamenoloma koji rade u tri smene nemaju mira danima (VIDEO)

Nekoliko stotina Srba iz sela Straža u Opštini Novo Brdo, na istoku Kosova i Metohije već peti dan protestuje zbog štete koji im pričinjava rad više kamenoloma.

Protestima su se pridružili i njihove alvbanske komšije, a danas su blokirali regionalni put Novo Brdo – Gnjilane ne dozvoljavajući kamionima i šleperima prolaz. Zahtevali su prekid radova svih kamenolomima.

Agencija za rude i mienerale je 2007. godine izdala dozvolu za rad devet kamenoloma na terioriji Opštine Novo Brdo. Danas u punom kapacitetu radi sedam. Buka je nesnosna, prašina ogromna, a od brojanih detonacija vidna su oštećenja na mnogim kućama dok građani tvrde da su im bunari presušili.

Nadomak magisralnog puta Novo Brdo – Gnjilane nalazi se čak devet kamenoloma, foto: Riznica

Put koji spaja Zebicne, Stražu, Stanišor, Koretište i Gnjilane toliko je oštećen od teških kamiona da više nije za upotrebu, navodi Nikola Denić iz Straže.

„Ovo je peti dan protesta, i nastavićemo dok se naši uslovi ne ispune. Želimo da vlasnici kamenoloma održavaju put i da se ne uništava životna sredina“, kaže Denić.

Protestima meštana pet dana zaredom nakratko blokiraju put od Novog Brada prema Gnjilanu pridružio se i predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević. Ističe da je lokalna samouprava u ovom slučaju nemoćna jer su dozvole za rad i ekspolataciju stigle iz Prištine.

„Za njih je konkretno zadužena Agencija za rudu i minerale u Prištini. Mi činimo šta možemo, stalno šaljemo dopise da izađu na teren i utvrde zakonitost rada. Većina ovih ljudi nije protiv rada kamenoloma, oni moraju da postoje, ali generalno je problem što se ne prati njihov rad. Da li imaju dozvole za površinsko kopanje, a ne da ulaze 100 metara u dubinu, jer to treba da vrate u prvobitno stanje. Centralne institucije u Prištini daju dozvolu ovim kamenolomima i one treba da provere njihov rad i da ih stave u neki zakonski okvir. Drugi problem je i ovaj put, koji je proglašen za regionalni, da se ne bi mi kao opština, mešali u rad kamenoloma,“ rekao je Milošević.

Predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević podržao je meštane četiri sela u protestima u Straži, foto: Riznica

Više od 1500 stanovnika trpi posledice rada kamenoloma. Neki čak nemaju pristup svijim imanjima i zabranima šume. Zajednička  muka sada je ujedinila i Srbe i Alabce.

Ešef Jakupi ističe da neće odustati od zahteva za zatvaranjem kamenoloma iako su mu, kako kaže, vlasnici istih više puta pretili.

„Znam da je politika umešana, od vrha pa nadole. Nikoga ne optužujem. Mora da dođu predstavnici i Ministarstva i Vlade da vide šta se radi. Rešenje je da se zatvore kamenolomi. Ovo što mi radimo prirodi, da je tuđe, ne bismo to radili. I posle nas neko mora ovde da živi, ali ni za sto godina se neće vratiti u prvobitno stanje“, rekao je Jakupi.

Građani su blokirali put i prolaz kamionima, foto: Riznica

Da li vlasnici kamenoloma ispunjavaju uslove za dobijanje ekološke dozvole? U opštini Novo Brdo tvrde da im uvid u tu dokumentaciju nije dozvoljen. U slučaju kamenoloma kod sela Straža, podsećaju u ovoj lokalnoj samoupravi, nije ispoštovana zakonska regulativa.

Iako osim protesta ne postoji drugi vid borbe građani su čvrsti u odluci da ne odustanu od borbe do ispunjenja zahteva.

(Riznica)   

Povezani članci

Back to top button