Српска листа поручује: Пуцњава у Угљару последица Куртијеве антисрпске реторике

Српска листа је најоштрије осудила инцидент у Угљару када су непознате особе које су говориле на албанском језиком пуцале из возила у покрету у правцу српске основне школе, у чијем дворишту су се у том тренутку налазила српска деца.

Пуком срећом ниједно од деце није повређено у овом нападу, али је овај гнусни чин изазвао страх и узнемирење међу Србима на Косову и Метохији, посебно у централном Косову саопштила је Срска листа.

„Напад је директна последица антисрпске реторике режима Аљбина Куртија, који се до сада ниједном после напада на Србе није дистанцирао од злочинаца који нападају српску децу, Србе и њихову имовину, нити је јавно позвао на кажњавање одговорних. Куртијево ћутање је очигледно протумачено као знак одобравања да се са једне стране такви напади наставе, а са друге стране да институције које су одговорне за безбедност не учине ништа како би одговорне прописно казнили, или се постарали да превентивно делују и спрече нове нападе.

Нема одлуке Владе у Приштини нити сафари министра Свечље да упути специјалце који би пронашли одговорне за ова недела и спречили нападе на Србе. Његов циљ није да се Срби заштите већ да се малтретирају и прогоне“, наводи се у саопшењу.

Подсећа се да на северу није био ниједан напад на Албанце, за које је Свечља говорио да су угрожени, када је слао до зуба наоружане параполицијске формације на север, а после напада на Србе на југу  нема говора нити бриге Приштине о њиховој угрожености, наведено је у саопштењу.

„Овом приликом желимо да упутимо питање и одговорнима у Еулексу, Кфору, УНМИК, Европској канцеларији у Приштини и амбасадама земаља Квинте, када ће јасно и гласно осудити нападе на Србе, захтевати хапшење и кажњавање одговорних и захтевати од косовских институција да престану са малтретирањем Срба те да коначно обезбеде мир и сигурност за наш народ?“, закључује се у саопштењу.

Повезани чланци

Back to top button