Srpska lista poručuje: Pucnjava u Ugljaru posledica Kurtijeve antisrpske retorike

Srpska lista je najoštrije osudila incident u Ugljaru kada su nepoznate osobe koje su govorile na albanskom jezikom pucale iz vozila u pokretu u pravcu srpske osnovne škole, u čijem dvorištu su se u tom trenutku nalazila srpska deca.

Pukom srećom nijedno od dece nije povređeno u ovom napadu, ali je ovaj gnusni čin izazvao strah i uznemirenje među Srbima na Kosovu i Metohiji, posebno u centralnom Kosovu saopštila je Srska lista.

„Napad je direktna posledica antisrpske retorike režima Aljbina Kurtija, koji se do sada nijednom posle napada na Srbe nije distancirao od zločinaca koji napadaju srpsku decu, Srbe i njihovu imovinu, niti je javno pozvao na kažnjavanje odgovornih. Kurtijevo ćutanje je očigledno protumačeno kao znak odobravanja da se sa jedne strane takvi napadi nastave, a sa druge strane da institucije koje su odgovorne za bezbednost ne učine ništa kako bi odgovorne propisno kaznili, ili se postarali da preventivno deluju i spreče nove napade.

Nema odluke Vlade u Prištini niti safari ministra Svečlje da uputi specijalce koji bi pronašli odgovorne za ova nedela i sprečili napade na Srbe. Njegov cilj nije da se Srbi zaštite već da se maltretiraju i progone“, navodi se u saopšenju.

Podseća se da na severu nije bio nijedan napad na Albance, za koje je Svečlja govorio da su ugroženi, kada je slao do zuba naoružane parapolicijske formacije na sever, a posle napada na Srbe na jugu  nema govora niti brige Prištine o njihovoj ugroženosti, navedeno je u saopštenju.

„Ovom prilikom želimo da uputimo pitanje i odgovornima u Euleksu, Kforu, UNMIK, Evropskoj kancelariji u Prištini i ambasadama zemalja Kvinte, kada će jasno i glasno osuditi napade na Srbe, zahtevati hapšenje i kažnjavanje odgovornih i zahtevati od kosovskih institucija da prestanu sa maltretiranjem Srba te da konačno obezbede mir i sigurnost za naš narod?“, zaključuje se u saopštenju.

Povezani članci

Back to top button