Српски народни покрет: Играње административних игара и скривање иза саопшења нису аргументи за незаустављање дивље градење и узурпацију земљишта

Протестујући против дивље градње на териотирји општине Грачаница, Бранимир Стојановић и Милија Бишевац, оснивачи Српског народног покрета, данас су сиболично општинском руководству уручили пластичну траку. Овим гестом су, како су изјавили, локалну власт подсетили да грађани од ње захтевају конкретне акције у циљу спречавања узурпације општинског земљишта и заустављања дивље градње, уместо „писаних есеја, саоптшења и скривања иза административних игара“.  

Бранимир Стојановић, који се са Милијом Бишевцем у име грађана обратио медијима, рекао је да се на територији општине Грачаница на десетак локација граде нелегални објекти, а да Општинска инспекција не ради ништа по питању узурпатора и нелегалне градње на земљишту које је у власништву општне. Локална самоуправа, подсећа Стојановић, има обавезу да заустави дивљу градњу на својој територији.

„Играње административних игара, процедура и скривање иза њих није аргумент“, рекао је Стојановић.

Упоредивши фотографије из Северне Митровице где је стављањем траке локална власт, нелегитимно изабраног градоначелника Ердена Атића, зауставила градњу на 13 локација, између осталог и Универзитеског центра и зграда за социјалне случајеве, са фотографијама нелегалних објеката на територији општине Грачаница, Стојановић и Бишевац су надлежне општинске руководиоце позвали на одговорност. Поставили су и питање због чега у општини у којој су присутни у институцијама, Срби не раде свој посао и заустављају нелегалну градњу Алабанаца.

„Овом приликом ми желимо да их позовемо на одговорност. Из гог разлога, они траже разне изговоре за све то, а ми смо им донели траку. Могу да је поставе и да означе стопирање даљих радова“, рекао је Милија Бишевац.  

Стојановић и Бишевац су нагласили да од општнске власти очекују да реагије одмах, заустави нелегалну градњу и узрупацију земљишта од стане Албанаца. Кажу да не би волели да их општинска власт  доведе у ситуацију да против ње покрећу кривичне пријаве.

Стојановић и Бишевац документују примере нелегалног и легалног из визура општинских власти на северу и југу Косова фото: Ризница

 Важно да се то решава данас пре него што се озбиљнија штета направи и пре него ова појава узме толико маха да још горе угрози етничку структуру која је овде и Ахтисаријевим планом гарантована“, рекао је Стојановић.  

Истакао је да владавина права мора да буде присутна на терену и да одговорни треба да сносе последице за своје постукпе.

„Да ли су ови људи свесни да ово што сада раде јесте пуњење фајлова неког јавног тужиоца да након Брезовице 1-2-3-4,  колико је већ предмета било, у будућности имамо и предмети Грачаница 1-2 3 и тако даље. Да ли су свесни своје одговорности.?! Нама, грађанима који овде живе, ништа неће значити то што ће они кривично одговарати касније. Када се направи огромна штета као у  у случају Брезовица тај народ неће имати ништа од тога што ће неко кансије да сноси последице“, рекао је Стојановић.

Како су на крају нагласили нелегална градња је ургентна тема али да ће се у циљу решавања проблема Српски народни покрет у наредним периоду бавити и питањима загађености реке, непостојања болнице и експропријације земљишта око археолошког парка Улпијана.

(Ризница)

Повезани чланци

Back to top button