Стано: Наставак дијалога 16. новембра

Наредни сусрет главних преговарача у дијалогу Београда и Приштине биће одржан у уторак, 16. новембра, потврдио , Петер Стано, портпарол Европске уније, за радио Слободана Европа.

Петар Петковић из Београда и Бесник Бисљими из Приштине су се последњи пут састали у оквиру дијалога крајем септембра када је постигнут договор о деескалацији на северу, након тензија које су настале због одлуке привремених приштинских институција да уведу мере реципроцитета за регистарске таблице возила која из централне Србије улазе у јужну покрајину.

У међувремену, 21. октобра, одржан је први састанак радне групе која је формирана као резултат договора који је постигнут међу странама, а која има мандат да пронађе трајно решење за регистарске таблице, подсећа РСЕ.

Радном групом председавају представници ЕУ, а у њој учествују представници Београда и Приштине.

Ова група мора најкасније након шест месеци, тј. у априлу наредне године, да предлог решења представи на највишем нивоу, односно пред председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институције Албином Куртијем.

Међутим, нема назнака да ће убрзо, односно пре априла доћи до сусрета лидера, наводи РСЕ.

Портпарол ЕУ Петер Стано инсистира да дијалог није застао.

„Фокусирани смо на постизање резултата и решавамо проблеме напорним радом. Дијалог није застао и наставља се свакодневним ангажовањима и радом специјалног представника ЕУ, Мирослава Лајчака – не само са странама, већ и унутар ЕУ, у ширем региону, као и на међународној сцени“, изјавио је Стано.

(извор: РСЕ – Спутњик)

Повезани чланци

Back to top button