Стано: Захтев да српске институције напусте зграду у северној Митровици не доприноси деескалацији

Одлуку локалне власти у северној Митровици да службеници српских институција напусте зграду у којој годинама раде, Европска унија доживљава као супротну опредељењу Приштине да деескалира ситуацију на северу Косова и Метохије.

Портпарол Европске уније Петер Стано у одговору порталу Експрес у Приштини, рекао је да је ЕУ забринута због ове најновије одлуке општине на челу са Ерденом Атићем у којој наводе да српске институције морају да „испразне“ објекат у року од три дана, који ју је оправдао „неким предвиђеним радовима које ће општина извести у одређеним општинским објектима“.

„Забринути смо због импликација на безбедносну ситуацију недавних одлука које је донела администрација општине Северна Митровица о коришћењу јавних и општинских простора и зграда, које, између осталог, захтевају од субјеката под управом Србије да напусте своје објекте, ако у кратком року не доставе потребну документацију. Ова одлука је у супротности са текућим напорима да се деескалирају тензије између Косова и Србије“, рекао је Стано.

Он је позвао Приштину да решава такве одлуке кроз дијалог који води ЕУ.

„Понављамо наш позив на координацију и блиску сарадњу за све одлуке које утичу на крхку безбедносну ситуацију на северу Косова и решавамо ово питање у оквиру дијалога који води ЕУ. Питање српских структура требало би да буде решено у дијалогу који води ЕУ и требало би да буде решено у контексту успостављања Заједнице/Заједнице општина са српском већином“, навео је Стано.

Сматра да би избори планирани за четири северне општине требало да буду одржани што пре.

„Иако су делимични избори за градоначелнике у априлу 2023. одржани у четири општине на северу Косова спроведени у складу са правним оквиром Косова, били смо врло јасни да због веома ниске излазности нису понудили дугорочно политичко решење. Зато је важно да се што пре организују свеобухватни локални избори на којима косовски Срби учествују без предуслова“, објаснио је Стано.

Подсетио је на изјаву високог представника у име ЕУ од 3. јуна 2023. године, којом се од Београда и Приштине тражи да предузму мере за деескалацију и уздрже се од било каквих даљих некоординисаних акција.

„Косово се обавезало на ове принципе у Братислави у јулу 2023. године“, закључује се у одговору Станоа.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button