Столтенберг у Београду: Наставићемо да обезбеђујемо мир за све на КиМ; Вучић: Само су Срби угрожени

Председник Србије Александар Вучић састао се са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом. Шеф НАТО-а рекао је да Кфор гарантује безбедност за све заједнице на северу КиМ, док је председник Вучић истакао да су Срби једини угрожени.

Када jе реч о догађајима у Звечану, Вучић наводи да је то све настало због тога што одржани избори са три посто изашлих и са три посто изашлих прогласили су легитимним и легалним владавину наметнутих градоначелника.

“Када су се Срби побунили, они су довели своју специјалну полицију да се обрачуна са њима и то је изазвало тај сукоб“, рекао је Вучић.

Што се Бањске тиче, рекао је да се то догодило годину дана “пошто су неки обманули Србију, а потписали декларацију у децембру 2021.“

“Говорим о представницима САД и Европске уније да неће бити прогоњени и процесуирани људи који су учествовали на барикадама, а онда су буквално кренули албански полицајци, који по сили закона, по Бриселском споразуму немају шта да траже на северу Косова и Метохије, као и припадници косовских безбедносних снага који су у међувремену упуцавали српску децу зато што су носили бадњаке, који такође по Резолуцији 1244 немају право уопште да постоје“, додао је Вучић.

„Али кога брига за право и кога брига за УН и Резолуцију 1244, па је то произвело такву ситуацију да дође до Бањске, са чим ми наравно нисмо сагласни, зато ћемо у складу са домаћим правом, нашим законодавством, учинити одговорним оне који су учествовали у извршењу кривичних дела у Бањској“, поручио је Вучић.

Вучић: Имаћемо најбољу комуникацију са НАТО-ом, али сами одлучујемо где распоређујемо нашу војску

Председник Вучић је пожелео добродошлицу Столтенбергу.

“Човеку који је на много начина везан за Београд и за нашу Србију и за кога могу да кажем да се и лично увек трудио да у границама свог мандата буде коректан према нашој земљи. Хвала му на томе“, рекао је Вучић.

Указао је да су разговарали о свим важним питањима више од једног и по сата.

“Оно што свакако могу да потврдим, што је рекао генерални секретар Столтенберг, за нас је важна сарадња са НАТО-ом, са Кфором, у нади да ћемо колико-толико осигурати безбедност и сигурност за српски народ на Косову и Метохији“, рекао је Вучић.

“Када Столтенберг каже да Кфор осигурава мир и сигурност за све заједнице на Косову, није било потребе да осигурава мир и сигурност за било кога другог осим за Србе. Само су Срби угрожени, само су Срби били нападани, никада Албанци нису били нападани. Само Срби, да будем још јаснији, искључиво Срби су били нападани од 2001., 2004. године, посебно после 2008. године, а нарочито од када је на власти Аљбин Курти“, додао је Вучић.

Навео је да је Столтенбергу изнео чињеницу да је 13 одсто Срба напустило север Косова и Метохије у последњих само годину дана због огромног притиска, хапшења, малтретирања и претњи од стране приштинског режима.

„Ако то није насиље, онда не знам шта је насиље. Пошто такође знам да Запад занима само Бањска и пре тога Звечан, односно она туча која је избила са припадницима Кфора, када су они кренули напред да покушају да сачувају возила специјалне полиције Приштине, морам да кажем да имамо другачије виђење онога што се догодило, али да добро разумемо шта су захтеви Запада и шта су захтеви НАТО-а“, рекао је Вучић.

“Ми ћемо и у будућности се трудити да имамо најбољу могућу комуникацију са НАТО-ом. Што се тиче Војске Србије, она је професионално обављала своје задатке, никада није прекорачила своја права, своја овлашћења, увек имала коректан однос са Кфором и НАТО-ом. А где ћемо и како ћемо у складу са Уставом Републике Србије и законима ове земље, а не угрожавајући никога на било који начин, ми да распоређујемо нашу војску, то је наша ствар“, поручио је Вучић.

Столтенберг: Кфор гарантује безбедност за све заједнице

Столтенберг у Београду: Наставићемо да обезбеђујемо мир за све на КиМ; Вучић: Само су Срби угрожени

“Две деценије Кфор гарантује безбедност и сигруно окружење за све заједнице, наставићемо то да радимо нерпистрасно, под мандатом УН“, рекао је Столтенберг.

Указао је да су неки од припадника НАТО-а преживели нападе у септембру, истакавши да је то недопустиво и да они који су то учинили морају да изађу пред лице правда.

Драго ми је што Србија сарађује у овим залагањима, рекао је Столтенберг подсетивши да је НАТО распоредио 1.000 додатних војника и тешко наоружање на КиМ.

„Спремни смо да очувамо мир, поздрављамо координацију Србије и Кфора“, рекао је шеф Алијансе.

Све стране је позвао да се уздрже од ескалаторних поступака, а навео је и да је председнику Вучићу током састанка рекао да гомилање снага Војске Србије близу административне линије не би помогло ситуацију. Подржао је формирање ЗСО.

„Позивам Београд и Приштину да се ангажују у дијалогу, то је једини пут ка крајњем миру и стабилности“, поручио је Столтенберг. 

Генерални секретар НАТО-а је рекао и да су разговарали о томе да се поново одрже заједничке војне вежбе Србије и НАТО-а.

(РТС)

Повезани чланци

Back to top button